Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ruudovi se povedla obhajoba titulu v Gstaadu. Musetti v Hamburku zdolal Alcaraze

Na antukovém turnaji v Gstaadu oslavil po roce další titul a potvrdil, že mu kurty ve Švýcarsku sedí. Casper Ruud z Norska přetlačil ve finále Itala Mattea Berrettiniho 4:6, 7:6 a 6:2 a připsal si devátý triumf na okruhu ATP v kariéře. V Hamburku si Ital Lorenzo Musetti poradil s nejvýše nasazeným Carlosem Alcarazem ze Španělska 6:4, 6:7 a 6:4 a slaví první turnajový vavřín.

Casper Ruud
zdroj: ČTK/AP autor: Anthony Anex

Třiadvacetiletý finalista letošního Roland Garros potvrdil, že se mu ve Švýcarsku daří. Vedle dnešní úspěšné obhajoby v Gstaadu má světová pětka ve sbírce i tituly z posledních dvou ročníků turnaje v Ženevě a na švýcarské půdě drží zápasovou bilanci 16:0.

V utkání s Berrettinim ale dnes musel Ruud dotahovat ztrátu úvodního setu, který Ital získal za 48 minut. Druhou sadu vybojoval norský tenista ve zkrácené hře a třetí set pak vyhrál díky jedinému úspěšnému brejku v pátém gamu. O tři roky staršího soupeře porazil za více než dvě a půl hodiny a oslavil třetí letošní titul.

Krátce po vítězství se Ruud odhlásil z navazujícího turnaje v Kitzbühelu, kde měl také obhajovat loňský titul. Absenci příští týden v Rakousku vysvětlil problémy s ramenem. "Je nám to moc líto. Casper tento týden odehrál pod léky tlumícími bolest a bez pauzy by se jeho potíže zhoršily," řekl Ruudův otec Christian, sám bývalý tenisový profesionál.

Berrettinimu nevyšel útok na třetí turnajový triumf v řadě po výhrách na trávě ve Stuttgartu a v Queen's Clubu. O účast ve Wimbledonu poté přišel kvůli pozitivnímu testu na koronavirus, nyní se po nucené pauze na okruh vrátil další finálovou účastí. Z nadcházejícího turnaje v Kitzbühelu se stejně jako Ruud odhlásil.

Dvacetiletý Musetti zaskočil favorita

Musetti získal proti Alcarazovi vyrovnaný úvodní set za 43 minut a ve druhém servíroval za stavu 5:4 na vítězství. Ani jeden ze dvou mečbolů ale neproměnil a Alcaraz dovedl sadu do tie-breaku. V ní Ital promarnil další tři možnosti zápas ukončit a musel o premiérovou trofej zabojovat ve třetím setu. V něm nejprve v šestém gamu odvrátil Alcarazův brejkbol, sám pak v desáté hře svou jedinou šanci na brejk proměnil.

Alcaraz, jenž byl dosud ve všech svých pěti finálových startech na okruhu ATP bezchybný, tak poprvé odešel z duelu o titul poražen a pátou letošní trofej do sbírky nepřidal. Díky postupu do finále se ale v pondělním vydání pořadí ATP posune na páté místo a bude nejmladším hráčem v první pětce po Rafaelu Nadalovi před 17 lety. Musetti si vylepší žebříčkové maximum na 31. místo.

Tenisový turnaj mužů v Gstaadu (antuka, dotace 597.900 eur):

Dvouhra - finále: Ruud (1-Nor.) - Berrettini (2-It.) 4:6, 7:6 (7:4), 6:2.
Čtyřhra - finále: Brkič, Cabral (Bosna/Portug.) - Haase, Oswald (Niz./Rak.) 6:4, 6:4.

Tenisový turnaj mužů a žen v Hamburku (antuka):

Muži (dotace 1,911.620 eur):

Dvouhra - finále: Musetti (It.) - Alcaraz (1-Šp.) 6:4, 6:7 (6:8), 6:4.
Čtyřhra - finále: Heliövaara, Glasspool (Fin./Brit.) - Bopanna, Middelkoop (4-Ind./Niz.) 6:2, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články