Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Rozjetá Kvitová poskočila na osmé místo, Nadala vystřídal Federer

Českým tenistkám se v posledních týdnech na antuce výrazně daří a posuny jsou znát i na žebříčku WTA. Petra Kvitová si po triumfu na turnaji v Madridu polepšila o dvě místa na osmou pozici. Poražená semifinalistka Karolína Plíšková je nově pátá, v čele zůstala Rumunka Simona Halepová. Staronovou mužskou jedničkou je Roger Federer. Švýcar na trůnu vystřídal Španěla Rafaela Nadala, jenž v Madridu neobhájil loňský titul. Tomáš Berdych zůstal po vyřazení v prvním kole v Madridu sedmnáctý.

Petra Kvitová
zdroj: Reuters

Kvitová ve španělské metropoli navázala na týden starý triumf z Prahy a získala už čtvrtý titul v sezoně. I vzhledem k tomu, že loni v tomto období kvůli zranění ruky nehrála, přeskočila v pořadí WTA Američanky Venus Williamsovou a Sloane Stephensovou.

Další body Kvitová v příštích dvou týdnech nepřidá, protože se kvůli únavě odhlásila z turnaje v Římě a nebude hrát ani následující týden před Roland Garros.

Na velkém turnaji ve "Věčném městě" by neměla chybět česká jednička Plíšková, jež v Madridu vyřadila mimo jiné Stephensovou a Halepovou, ale v semifinále podlehla Kvitové. Na páté pozici ztrácí pouze 80 bodů na čtvrtou Elinu Svitolinovou z Ukrajiny.

Do čela žebříčku ATP Tour se vrátil dvacetinásobný grandslamový šampion Federer. Šestatřicetiletý Švýcar přenechal koncem března trůn Nadalovi nečekanou porážkou s Australanem Thanasim Kokkinakisem ve druhém kole v Miami, kde jeho španělský rival nehrál. Nyní se situace opakovala v opačném gardu: Federer antukovou sezonu stejně jako loni vynechává a Nadal ztratil první místo poté, co minulý týden v Madridu podlehl ve čtvrtfinále Rakušanovi Dominicu Thiemovi.

Federer zahájil celkově 309. týden v roli světové jedničky a vylepšil svůj vlastní rekord. V délce pobytu v čele žebříčku za jasným lídrem následují Pete Sampras (286 týdnů), Ivan Lendl (270), Jimmy Connors (268) a Novak Djokovič (223). Nadal se zatím zastavil na 173 týdnech a v historickém pořadí je šestý.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články