Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Rosol potrápil Nadala, Veselý přešel přes Monfilse

Londýn – Lukáš Rosol ztratil dobře rozehrané utkání proti světové jedničce Rafaelu Nadalovi. Český tenista získal první sadu 6:4, ale poté nedokázal využít na sklonku druhého setu setbol a v tie-breaku prohrál 6:8. V dalších dvou sadách už centrální dvorec v All England Clubu opanoval španělský hráč a postupuje do 3. kola.

Lukáš Rosol
zdroj: ČTK/AP

"Udělal jsem pár chyb v prvním setu, ve zbytku zápasu už jsem hrál dobře. On výborně servíroval.  Druhý set byl klíčovým momentem zápasu," zhodnotil Nadal. Světová jednička a nasazená dvojka zdůraznila, že tento zápas nebyl odvetou za předloňské vyřazení od českého tenisty. "Nehraju tenis pro odvety. Tehdy byl Rosol lepší a dnes jsem byl lepší já," pronesl Nadal.

Set a půl držel tenista Lukáš Rosol naději, že ve Wimbledonu podruhé v kariéře zaskočí Rafaela Nadala, ale zápas nakonec prohrál 6:4, 6:7, 4:6 a 4:6. V roce 2012 Rosol šokoval jako stý hráč světa výhrou nad Nadalem ve Wimbledonu v pěti setech a v prvním a druhém setu dnes na svůj výkon navázal. Na centrkurtu výborně podával a opíral se do míčů s maximální razancí. Rosol sice měl v utkání 17 es a celkem 59 vítězných úderů, ale udělal 38 chyb, zatímco Nadal jen jedenáct.

Nadalovi díky tomu vzal podání v deváté hře a čistou hrou první set dokončil. Devítinásobný vítěz French Open vypadal vystrašeně, což svěřenec Ctislava Doseděla umocnil ve druhém setu vedením 4:2. Jenomže Nadal vzápětí získal po skvělých returnech brejk zpět a ve zkrácené hře jistě odvrátil při svém podání setbol. Rosol následně situaci neunesl a při soupeřově setbolu udělal dvojchybu.

"Dobře jsem se rozehrál, relativně všechno fungovalo, měl jsem svůj komfort. Bohužel druhý set rozhodl. Neudělal jsem ho, to mrzí. Tam se zápas otáčel. Chyběl jen kousíček," řekl Rosol deníku Sport. "Možná jsem měl na setbol zariskovat. Já se to snažil rozehrát do středu, abych mu nedal úhel. Podařilo se mi to, ale on zahrál opravdu dobře. Já dal na setbol dvojchybu, protože mi foukalo do zad."

Nadalův strýc a trenér Toni Nadal oslavil zisk setu v lóži emotivně výskokem, protože tušil, co to pro jeho svěřence znamená. Z opatrného španělského hráče se rázem stal suverén, který se tradičně opíral o svůj forhend. Naopak Rosol začal ustupovat za základní čáru a dostával se do delších výměn, což vyhovovalo Nadalovi. Ve zbylých setech vždy Rosol jednou ztratil podání a prohrál za dvě a tři čtvrtě hodiny.

"Pyšný na sebe určitě nejsem. Je třeba na všem zase zapracovat a neuspokojovat se tím, že jsem udělal set na centru proti Nadalovi. Mě tahle porážka akorát nakopne, budu dál pracovat, těším se zase na další trénink," řekl Rosol.

Veselý dosáhl na grandslamové maximum

Dařilo se Jiřímu Veselému, který porazil Gaëla Monfilse 7:6, 6:3, 6:7, 6:7 a 6:4 a poprvé si na grandslamu zahraje 3. kolo. Dvacetiletý Veselý hraje svůj pátý grandslam a ve Wimbledonu startuje poprvé díky divoké kartě. Nad Monfilsem vedl 2:0 na sety a ve třetím měl brejk, ale další dvě sady ztratil a z výhry se radoval až po třech hodinách a 21 minutách.

Nedařilo se českým tenistkám. Skončila Petra Cetkovská po porážce s Alizé Cornetovou z Francie 4:6, 7:5 a 3:6 a také Karolína Plíšková, která prohrála s loňskou finalistkou Sabine Lisickou z Německa 3:6 a 5:7. Vypadla i Klára Koukalová s Američankou Madison Keysovou, které podlehla 5:7, 7:6 a 2:6.

Ve třetím kole bude celkem šest českých zástupců. Veselý doplnil Tomáše Berdycha, Petru Kvitovou, Lucii Šafářovou, Barboru Záhlavovou-Strýcovou a Terezu Smitkovou, kteří postoupili ve středu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články