Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rosol nedopustil překvapení, Veselý padl. Češi hrají s Maďarskem 1:1

Baráž Davis Cupu mezi českým a maďarským týmem odstartovala utkáním Jiřího Veselého s Zsomborem Pirosem. Na budapešťské antuce hrál Veselý jako na houpačce, nakonec ale se svým osmnáctiletým sokem Zsomborem Pirosem prohrál 2:3 po více než čtyřhodinovém souboji. Naopak Lukáš Rosol zvládl zápas s Mátém Valkuszem, zvítězil po sadách 6:1, 6:2 a 6:4 a zajistil českému týmu vyrovnání na 1:1.

Lukáš Rosol
zdroj: ČTK/Lebeda Pavel

Utkání bude pokračovat sobotní čtyřhrou. O tom, který z týmů bude nasazen v kvalifikačním kole nového formátu soutěže v příštím roce, se rozhodne v nedělních dvouhrách.

Na Veselém byla od začátku vidět nerozehranost. K utkání nastoupil po více než měsíční pauze zaviněné zraněným tříslem a jako první přišel o servis. První set ale 91. tenista žebříčku ATP ovládl a zdálo se, že domácího mladíka přehraje. Souboj vítězů juniorky na Australian Open, kterou Veselý vyhrál v roce 2011 a Piros loni, ale nakonec přinesl pětisetové drama.

Maďar nadšeně bojoval a Veselý často kroutil hlavou a rozčiloval se nad svými nevynucenými chybami. V rozhodující páté sadě český tenista odvracel v každém gemu při svém servisu brejkboly, přesto získal náskok 4:1. O vedení ale přišel po dvojchybě v sedmé hře a v závěru nenašel na Pirose zbraň. Maďarského hráče sice chytaly křeče, mezi výměnami se protahoval, kulhal a v obličeji měl bolestivé grimasy, ale při hře skoro všechno doběhl.

V jedenáctém gemu si Veselý prohrál podání na 5:6 a o pauze rozbil o zem raketu, za což dostal varování. V další hře Piros utkání doservíroval. "Bojoval jsem čtyři a půl hodiny. Někdy bohužel člověk musí sklopit hlavu a dostat se přes takovouto hořkou porážku," řekl Veselý.

I Veselý měl podle svých slov křeče, a to už od třetího setu. "Což o něčem svědčí. Pak jsem se s tím pral až do konce zápasu. Měsíc jsem nehrál a nedělal na nohy vůbec nic. Tříslo potřebovalo klid," uvedl český tenista. "Roli hrálo asi více aspektů. Mezi ně mohla patřit nervozita a napětí. Určitě jsem měl spoustu věcí udělat jinak, ale někdy vám není přáno," dodal s tím, že není všem dnům konec.

Pětadvacetiletý Veselý se v Davisově poháru trápí. Prohrál devátou dvouhru z patnácti. Podobně jako dnes prohrál i před třemi lety v baráži v Indii se Somdevem Devvarmanem, tehdy 164. hráčem v žebříčku ATP.

Rosol dominoval a vybojoval první český bod

Rosol své zkušenosti z turnajů i Davisova poháru proti dvacetiletému Valkuszovi od začátku využíval. Ve výměnách byl přesnější i důraznější a v úvodních dvou setech měl jasnou převahu. Vyrovnanější boj přinesla až třetí sada, ale i v té byl český hráč lepší. Ubránil všech šest brejkbolů v utkání a proměnil třetí mečbol.

"Soustředil jsem se, abych hrál svůj tenis. Pod světly to není úplně jednoduché. Jsem ale rád, že jsem to zvládl a mohl přidat bod týmu. Je to pro mě velké vítězství," řekl Rosol. "Necítil jsem žádný tlak. On měl daleko větší, byl jedničkou týmu a navíc hrál poprvé v Davis Cupu. Nezvládl to a já se opřel o zkušenosti," dodal.

Čeští tenisté by si výhrou v Maďarsku zajistili pozici mezi nasazenou dvanáctkou pro los kvalifikačního kola příštího ročníku Davis Cupu, který má zcela nový formát. V případě porážky by měli být na základě žebříčku mezi nenasazenými.

Barážové utkání tenisového Davisova poháru v Budapešti (antuka):

Maďarsko - ČR 1:1

Piros - Veselý 3:6, 6:4, 4:6, 7:6 (7:3) 7:5

Valkusz - Rosol 1:6, 2:6, 4:6

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články