Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

První letošní finále, první titul. Plíšková si podmanila turnaj ve Stuttgartu

Vendeta za čtvrtfinálové vyřazení v loňském ročníku US Open se Karolíně Plíškové podařila na výbornou. Česká jednička totiž ve finále antukového turnaje ve Stuttgartu zdolala Američanku Coco Vandewegheovou 7:6, 6:4 a získala premiérový titul v letošní sezoně. 

Karolína Plíšková se raduje z vítězství
zdroj: REUTERS autor: Ralph Orlowski

"Nemyslím, že jsem hrála nejlepší tenis, ale stačilo to na titul. Důvodem bylo, že jsem byla motivovaná, silná v hlavě a chtěla vyhrát. Je to dobrý start. Čekají mě další antukové turnaje a doufám, že dokážu vykouzlit další výhry," řekla Plíšková. "A teď jsem strašlivě unavená," doplnila.

Šestá hráčka světového žebříčku Plíšková navázala ve Stuttgartu na úspěšný minulý víkend, kdy ve stejné hale pomohla českému týmu k semifinálovému vítězství ve Fed Cupu nad domácím Německem.

Vandewegheovou, se kterou se může teoreticky střetnout v listopadovém pražském finále proti USA, porazila na Porsche Tenis Grand Prix stejným výsledkem i loni, tehdy ve čtvrtfinále. Zbylé tři vzájemné duely vyhrála šestadvacetiletá Američanka.

Stejně mladá Plíšková opanovala první turnaj na antuce od roku 2015, kdy slavila v Praze. Právě na turnaji ve Stromovce bude příští týden nasazenou jedničkou a v prvním kole se utká s dvojčetem Kristýnou.

"Mám to od soboty v hlavě. Jak spolu budeme hrát? Je to nešťastný. Přijde hodně lidí a naše zápasy vždycky vypadají hrozně, jsou špatné, protože jsme pod tlakem a nervózní," řekla Plíšková. "A hlavně, nechci porazit svou sestru. Ale co nadělám. Zkusím se na to připravit a uvidíme, jak to dopadne."

Plíšková byla za triumf ráda i proto, že měla před Fed Cupem vydařený tréninkový blok tenisový i kondiční, ten nově pod vedením Marka Všetíčka. "Ne vždy se to hned projeví a přijde odměna v podobě titulu," řekla a dodala, že při Fed Cupu získala sebevědomí po výhře nad Kerberovou, ale pomohla jí i porážka s Görgesovou. "Díky tomu jsem byla soustředěná, motivovaná a nemyslela si, že vše přijde samo."

Lepší vstup do finálového utkání přitom měla Vandewegheová, jež startovala ve Stuttgartu na divokou kartu a mimo jiné ve čtvrtfinále vyřadila světovou jedničku Simonu Halepovou z Rumunska. Hned v prvním gamu sebrala svěřenkyně bývalého wimbledonského šampiona Pata Cashe Plíškové podání a následně se dostala do vedení 2:0. "Byla nastartovaná a já pomalejší. Všechno jí tam padalo," řekla Češka.

Plíšková však bleskově srovnala. "Bohudík jsem získala rychle snadno brejk zpět," oddechla si. Stejně jako ve všech čtyřech předchozích vzájemných duelech dospěl první set do tie-breaku, jenž se stal jasnou záležitostí Plíškové. Lounská rodačka sice také ve zkrácené hře prohrávala 0:2, následně však získala sedm bodů za sebou a tím i sadu. 

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková opanovala turnaj ve Stuttgartu

Druhý set byl vyrovnaný jen do stavu 2:2. Pak vzala Plíšková soupeřce dvakrát podání a odskočila do vedení 5:2. Američanka zabojovala, jeden servis dokázala získat zpět, ale druhou šanci už česká tenistka nepromarnila. V desátém gamu při mečbolu poslala Vandewegheová volej do autu a Plíšková mohla po necelých dvou hodinách slavit.

"Zápasy s Coco jsou jako přes kopírák. Vždycky mají tie-break a jeden brejk. Jsou náročné. je potřeba být psychicky připravena na každý míč, každou hru," řekla Plíšková. "Byla jsem lepší ve výměnách a servis byl v pohodě. Koncovka byla trochu vachrlatá, ale tak to to bývá, když na vás čeká takové auto," smála se.

Svěřenkyně trenéra Tomáše Krupy má jistotu, že získá minimálně jeden titul za sezonu už šestým rokem po sobě. Stuttgartský triumf jí přinesl oficiální odměnu ve výši 113 060 eur (2,8 milionu korun) a červený sportovní vůz od titulárního sponzora, který si však sama zatím příliš neužije, protože nemá řidičský průkaz. "Tohle je velká motivace si ho udělat, ale s programem turnajů to není snadné. Už jsem si ho chtěla dělat loni, tak snad to stihnu letos a určitě do příštího turnaje tady," řekla. 

Peschkeová na titul nedosáhla

Ve finále čtyřhry naopak neuspěla Květa Peschkeová. Dvaačtyřicetiletá česká tenistka s Američankou Nicole Melicharovou podlehly americko-německé dvojici Raquel Atawová, Anna-Lena Grönefeldová 4:6, 7:6, 5:10. Právě s Grönefeldovou získala Peschkeová svůj dosud poslední 28. deblový titul, když vyhrály před rokem v pražské Stromovce.

Tenisový turnaj žen ve Stuttgartu (antuka, dotace 816 000 dolarů):

Dvouhra - finále: Karolína Plíšková (5-ČR) - Vandewegheová (USA) 7:6 (7:2), 6:4.

Čtyřhra - finále: Atawová, Grönefeldová (4-USA/Něm.) - Melicharová, Peschkeová (USA/ČR) 6:4, 6:7, 10:5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články