Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Přijde další Kvitová? Vychovat talent přijde draho

Praha – Petra Kvitová si svým vítězstvím na Wimbledonu podmanila celou republiku. Gratulace se k ní hrnou ze všech stran a funkcionáři nešetří chválou. Úspěch české tenisové jedničky ale také inspiroval mnoho mladých hráčů, kteří by ji chtěli napodobit. Vychovat následníky wimbledonské šampionky ovšem není jednoduché, kromě potřebného talentu je nutné také disponovat dostatečným množstvím financí.

Příklad české wimbledonské vítězky sice může k tenisu mnoho dětí přilákat, rodiče si ale musí uvědomit, že bílý sport rozhodně není zadarmo, patří mezi ty dražší. Běžné kurzy pro děti vyjdou od jednoho do tří tisíc měsíčně, další peníze ještě padnou na drahé vybavení či pronájem kurtu.

A provozování tohoto sportu na vrcholové úrovni stojí ještě několikanásobně víc. Znalci upozorňují, že vychovat profesionálního hráče ve věku čtrnácti až devatenácti let vyjde celkově na částku čtyř až šesti milionů. Aby měl mladý hráč šanci uspět na světových turnajích, musí se k tomu odhodlat celá rodina, často za cenu vlastních ústupků. "Ta oběť je mimořádná," soudí šéf tenisového svazu Ivo Kaderka.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Lukáše Dolanského

Ukazuje se tak, že výchova mladých talentů je jen a pouze záležitostí píle a odříkání rodičů. Podle odborníků za to může skutečnost, že Český tenisový svaz nemá dostatek prostředků, aby nadané hráče podporoval. "Je to souběh toho, že je málo peněz, a toho, že z pohledu svazu by se ten tenis dal dělat líp," myslí si šéfredaktor deníku Sport Lukáš Tomek.

Ilustrační foto
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články