Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Postupová senzace je na míle vzdálená, Česko prohrává v Austrálii 0:2

Melbourne – Snahy překvapit "Klokany" berou za své od úvodního hracího dne. Jiří Veselý, lídr daviscupového týmu, totiž nepotvrdil pozici žebříčkově výše postaveného hráče. Jordanu Thompsonovi usnadnil matným výkonem reprezentační debut a podlehl 0:3 po setech 3:6, 3:6, 4:6. Ve druhém utkání nezaváhala domácí hvězda Nick Kyrgios proti Janu Šátralovi, kterého vyprovodila z kurtu poměrem 3:0 (6:2, 6:3, 6:2).

Svěřenci nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila jsou tak před víkendovým pokračováním 1. kola Davisova poháru ve velmi obtížné pozici. Bez absentujících opor v čele s Tomášem Berdychem jsou šance českého výběru na obrat minimální.

Zejména výkon Veselého zůstal daleko za očekáváním. Od úvodních výměn působil odevzdaným dojmem. Soupeři nekladl ani v jednom setu výraznější odpor. Špatně se pohyboval, po servisu nedokázal Thompsona zatlačit a postrádal úderovou jistotu. Porážka debutujícího Šátrala naopak nebyla vzhledem ke kvalitám rebela Kyrgiose překvapením.    

Vykřesat naději zkusí tenisté v sobotní čtyřhře, do které nastoupí Radek Štěpánek. O jeho spoluhráči se rozhodne pravděpodobně až během následujících hodin. Oficiálně je nahlášen dvacetiletý Zdeněk Kolář, ale nastoupit by eventuálně mohl i Veselý či Šátral.

Na domácí straně figurují v nominaci pro debl čerstvý vítěz Australian Open ve čtyřhře John Peers a Sam Groth. Start utkání je naplánován od 2:00 SEČ.

Veselý se trápil od začátku do konce

Třiadvacetiletý Veselý porazil o rok mladšího Thompsona před třemi lety v kvalifikaci turnaje v Sydney, ale tentokrát na domácího tenistu nestačil. Australan vynikal solidní obranou, naopak rodák z Příbrami byl od začátku svázaný nervozitou a první sadu po dvou ztracených servisech prohrál 3:6.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Thompson - Veselý

Během druhého setu 54. hráč žebříčku ATP dvakrát dotáhl ztrátu 0:40 při svém podání, jenže poté nabídl soupeři za stavu 3:4 brejk forhendem do sítě, což Thompson následně využil k pojištění náskoku a vedení 2:0.

Ve třetím dějství si Veselý dokázal vzít zpět ztracený servis, ale pouze tím na chvíli prodloužil své trápení, neboť vzápětí opět podání prohrál. Česká jednička udělala 46 nevynucených chyb a singlovou bilanci v prestižní týmové soutěži si pohoršila na tři výhry a sedm porážek. 

"Ten zápas byl od prvního do posledního míče jedna velká křeč. Tak nějak jsem předvedl můj standardní výkon, který předvádím v Davis Cupu. To je bohužel velmi málo, nebo hodně daleko od hry, kterou jsem schopen předvádět. Je předčasné říkat, že to byl klíčový zápas, ale určitě byl hodně důležitý," řekl Veselý Radiožurnálu a webu tenisovysvet.cz.

Kyrgios zaváhání nepřipustil

Šestadvacetiletý debutant Šátral nastoupil na dvorec v těžké roli za nepříznivého stavu. I když se snažil a občas ukázal povedené údery, Kyrgiose, který je v žebříčku ATP o 142 míst výše, nezaskočil.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kyrgios - Šátral

V každém ze tří setů ztratil hned úvodní podání a první vzájemný duel prohrál za hodinu a sedmatřicet minut. Jednadvacetiletý Australan sice proměnil až šestý mečbol, ale utkání měl jednoznačně ve své moci. Spoléhal se především na vynikající servis.

Češi mají blízko k osmé porážce z devíti duelů s Australany, zvítězit dokázali pouze v roce 1975. Předloni v březnu prohrál Navrátilův tým v Ostravě 2:3 a musel hrát baráž o udržení. Stejný scénář mu hrozí i nyní.

1. kolo tenisového Davisova poháru v Melbourne (tvrdý povrch):

Austrálie - ČR 2:0 po prvním dnu

Thompson - Veselý 6:3, 6:3, 6:4, Kyrgios - Šátral 6:2, 6:3, 6:2.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články