Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Poprvé čtvrtfinále pro Muchovou. Kontroverzně postupují i Bouzková s parťačkou

Marie Bouzková spolu s deblovou parťačkou Sarou Sorribesovou postoupili do čtvrtfinále Roland Garros. Neobešlo se to ale bez kontroverze. Česko-španělský pár totiž "využil" diskvalifikace japonsko-indonéské dvojice Miju Katóová, Aldila Sutjiadiová. První francouzské čtvrtfinále bude hrát Karolína Muchová, která prošla přes Elinu Avanesjanovou 6:4, 6:3. Poslední česká účastnice ve dvouhře vyzve v boji o semifinále další Rusku Anastasii Pavljučenkovovou, jež otočila duel s Belgičankou Elise Mertensovou a zvítězila 3:6, 7:6, 6:3.

Marie Bouzková
zdroj: Reuters

Bouzková se Sorribesovou odvrátily v prvním setu tři setboly a vyhrály tie-break 7:1. Soupeřky ve druhém setu získaly brejk a vedly 3:1. V přerušené hře za stavu 30:30 odevzdávala Katóová míček za síť. Po nástřelu jednoručným bekhendem ale trefila na druhé straně kurtu do ramene jednu ze sběraček míčků, která byla zrovna připravená hodit balonek servírující Sorribesové.

Sorribesová s Bouzkovou u umpirového rozhodčího celou situaci reklamovaly. Utkání bylo na několik minut přerušeno a po vyšetřování rozhodčí se supervizorem rozhodli o diskvalifikaci. Katóová verdikt obrečela.

Reakce fanoušků se přitom otočila proti česko-španělskému páru, neboť Japonka podle většiny přihlížejících zasáhla sběračku neúmyslně. "Není sportovní snažit se dosáhnout diskvalifikace soupeřek za neúmyslný incident," zněla jedna z reakcí.

"Je to zvláštní pocit. Divný z toho, co se všechno odehrálo. Ani pro nás to nebylo jednoduché. Chtěly jsme jen rozhodčímu říct, aby si trošičku všiml, co se stalo. A že ta holčička tam potom fakt ještě 15 minut brečela, takže ten míč asi nebyl rozehraný, co soupeřka říkala. To bylo vše. Pak už jsme to nechaly na něm," řekla po utkání Bouzková.

Postup označila za zvláštní. "Je to hezké být potřetí ve čtvrtfinále v deblu, i když takhle to není úplně nejsladší. Zápas měl vysokou úroveň, soupeřky hrály také dobře, ale na druhou stranu v takové situaci nechcete být," doplnila rodačka z Prahy.

Sorribesová s Bouzkovou vyzvou ve čtvrtfinále americko-australskou dvojici Nicole Melicharová-Martinezová, Ellen Perezová, která porazila čínský pár Sü I-fan, Jang Čao-süan 6:0, 6:3.

Muchovou čeká první čtvrtfinále na Roland Garros

"Byl to těžký zápas. Snažila jsem se opět hrát agresivně a chodit si pro údery," řekla Muchová. "Soupeřku jsem moc neznala, ale cítila jsem, že se v průběhu zápasu zlepšuje a vrací více míčů. Vypadalo to, že jakmile jí dám trochu prostoru, využije toho. Honila mě z jednoho rohu do druhého, takže to byl i vzhledem k horku náročný zápas. Jsem ráda, že jsem to nakonec zvládla ve dvou setech," doplnila.

Třiačtyřicátá hráčka světa Muchová si ve Francii znovu posunula osobní maximum. Dvacetiletou Avanesjanovou, která prošla do hlavní soutěže z pozice lucky losera a vyřadila v 1. kole světovou dvanáctku Švýcarku Belindu Bencicovou, porazila za hodinu a 39 minut. Zahrála 31 vítězných míčků, soupeřka šestnáct.

Tenistka 1. ČLTK Praha je ve čtvrtfinále grandslamu počtvrté v kariéře, mezi čtyři nejlepší se dostala před dvěma lety na Australian Open. Čtvrtfinále hrála Muchová také ve Wimbledonu v letech 2019 a 2021.

Muchová zahájila utkání před zraky rodičů brejkem, a přestože jí Avanesjanová brzy oplatila stejnou mincí, Češka získala od stavu 2:2 tři hry po sobě. Poprvé ještě set nedopodávala, na druhý pokus už jej zakončila čistou hrou.

Také ve druhé sadě se české tenistce povedly brzy dva brejky a vedla 4:1. Ruska duel nevzdala, snížila a odvrátila čtyři mečboly. Muchová ale nakonec ten pátý při soupeřčině servisu využila a radovala se z postupu. Celkem prolomila Rusce sedm z deseti podání.

"Byla jsem ráda, že jsem to ukončila na returnu. Do zápasu jsem šla s vědomím, že má trochu pomalejší servis. Především ten druhý. Určitě jsem byla ráda, že jsem za stavu 5:3 zahrála dobře, protože bych pak servírovala proti sluníčku, což bylo docela nepříjemné. Hrály jsme dlouhé výměny, bylo teplo, takže by to za stavu 5:4 bylo těžké. Jsem ráda, že se mi to podařilo zlomit," dodala Muchová.

Čtyřhra – 3. kolo:

Bouzková, Sorribesová (ČR/Šp.) – Sutjiadiová, Katóová (16-Indon./Jap.) 7:6 (7:1), 1:3 diskvalifikace.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Eurosport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články