Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Podruhé v kariéře. Berdych míří do čtvrtfinále US Open

New York - Tomáš Berdych si podruhé v kariéře zahraje na grandslamovém US Open čtvrtfinále. Poslední český zástupce ve dvouhře porazil ve 4. kole Rakušana Dominika Thiema zcela suverénně 6:1, 6:2 a 6:4. O semifinále bude šestý nasazený hrát v New Yorku s Chorvatem Marinem Čiličem.

Ilustrační foto

Osmadvacetiletý Berdych se ve Flushing Meadows poprvé dostal mezi nejlepší osmičku předloni, kdy nakonec vypadl až v semifinále. Problémy v utkání s Thiemem řešil jen na začátku. V první hře prohrával při svém podání 0:40, servis si ale udržel a v pátém gamu odvrátil další čtyři brejkboly. Berdych pak 45. tenistu světa agresivní hrou s přehledem přehrál a porazil za necelých sto minut. Thiemovi tak pokazil středeční jednadvacáté narozeniny.

"Důležitý byl ten první game zápasu. Bylo povzbuzením, že jsem si servis udržel a pak to ještě jednou zopakoval. Jinak jsem měl zápas pod kontrolou," řekl Berdych. "V podstatě mi vše vyšlo a splnil jsem úkol. Každá výhra se počítá a teď se můžu chystat na další zápas," uvedl český hráč. "Pamatuju si, když jsem jako mladík hrál osmifinálové zápasy. Taky mi chvilku trvalo, než jsem prorazil do čtvrtfinále. I Thiem si musí počkat, získat více zkušeností, protože má opravdu talent a razanci, aby měl dobré údery," dodal.

"Ukázal mi rozdíl mezi světovou padesátkou a desítkou. Nedal mi šanci," uvedl Thiem.

Berdycha čeká Čilič

S Čiličem se Berdych utká ve čtvrtek, se světovou šestnáctkou má pozitivní bilanci 5:3. Letos Chorvata porazil ve finále turnaje v Rotterdamu, ale prohrál s ním na předchozím grandslamu ve Wimbledonu 3. kolo ve třech setech.

Středeční program US Open (začátek v 18:30 SELČ):

Kurt Arthura Ashe: Azarenková (16-Běl.) - Makarovová (17-Rus.), Wawrinka (3-Švýc.) - Nišikori (10-Jap.), 01:00 S. Williamsová (1-USA) - Pennettaová (11-It.), Djokovič (1-Srb.) - Murray (8-Brit.).

"Marin se letos výrazně zlepšil a hraje dobře," řekl Berdych. Čilič potřeboval pět setů a čtyři hodiny, aby ve 4. kole porazil Gillese Simona z Francie. "Ve srovnání s ním jsem trošku ušetřil energii, což je dobře. Trefuju míče čistě a už se na zápas těším."

Federer vyškolil Bautistu

Podesáté za deset let postoupil do čtvrtfinále US Open Roger Federer. Švýcar neměl v osmifinále problémy se Španělem Robertem Bautistou, hrál útočně, byl více než padesátkrát na síti a zvítězil 6:4, 6:3 a 6:2. "Je to jednoduché, zase si věřím," uvedl se sedmnáctinásobný grandslamový vítěz. Nyní ho čeká Francouz Gaël Monfils, který ještě neztratil set, a vítěz bude hrát s lepším ze souboje Berdycha s Čiličem.

Už v semifinále je Dánka Caroline Wozniacká. Desátá nasazená deklasovala ve čtvrtfinále Italku Saru Erraniovou 6:0 a 6:1 a v dalším kole se střetne s čínským překvapením turnaje Pcheng Šuaj. Wozniacká má šanci postoupit do finále US Open podruhé v kariéře, v roce 2009 v něm prohrála. "Tvrdá práce se bezpochyby vyplácí," řekla Wozniacká, které se vyčítalo, že v době, kdy byla světovou jedničkou, nevyhrála ani jeden grandslam. Na první velký titul stále čeká.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články