Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plíšková znovu jedničkou nebude, v semifinále podlehla Wozniacké

Karolína Plíšková do finále Turnaje mistryň nepostoupila, Dánce Caroline Wozniacké podlehla 6:7 a 3:6, i když měla v prvním setu hned šest setbolů. Světovou jedničkou tak zůstane Rumunka Simona Halepová. Wozniacká si na Turnaji mistryň zahraje o titul po sedmi letech.

Karolína Plíšková
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Soupeřkou Wozniacké bude americká veteránka Venus Williamsová, jež v druhém semifinále porazila 6:7, 6:2, 6:3 francouzskou debutantku Caroline Garciaovou. Sedmatřicetiletá Williamsová postoupila do finále Turnaje mistryň potřetí v kariéře a po osmi letech v roce 2009 v Dauhá podlehla sestře Sereně, rok předtím získala v katarské metropoli svůj dosud jediný titul.

Plíšková do zápasu vstoupila odvážně, v očekávaných dlouhých výměnách se dobře pohybovala a snažila se výborně bránící Dánku tlačit. Opakovaně úspěšně atakovala druhý servis Wozniacké, ale na pomalém povrchu v Singapuru nebyla tolik úspěšná při vlastním servisu.

Dostala se do vedení 5:3, ale mimo jiné vinou dvou zkažených nahraných míčů podání ztratila. Na returnu si vzápětí vypracovala postupně tři setboly, ale ani jeden neproměnila.

Ve zkrácené hře pak Plíšková vypadla z rytmu a vrátila se do něj až za stavu 1:6, kdy neměla co ztratit. Dostala se k dalším třem šancím na ukončení setu, ale znovu je nevyužila. Naopak Wozniacká svůj šestý setbol proměnila a vyhrála 11:9.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková v semifinále Turnaje mistryň prohrála s Wozniackou

To bylo pro vývoj zápasu rozhodující. "Myslím si, že to bylo celé o prvním setu. Šancí jsem měla milion. Samozřejmě ty setboly mrzí nejvíc. Asi ten na můj servis, protože jsem dala dobrý první servis. Tam jsem měla takový lehčí bekhend, což jsem mohla určitě zahrát jinak," popisovala Plíšková.

I vítězná Wozniacká uznala, že úvodní sada rozhodla. "Byl to poněkud bláznivý první set. Prostě jsem bojovala, bylo to nahoru dolů. Myslím si, že to bylo velmi důležité. Ať už by ten první set vyhrála kterákoli z nás, měla by velkou psychickou výhodu při vstupu do toho dalšího," uvedla výborně hrající Dánka.

Ve druhé sadě sedmadvacetiletá Wozniacká ukazovala skvělou formu, která ji dovedla ke dvěma jasným výhrám v základní skupině. Měla víc es než Plíšková a byla úspěšnější po svém prvním servisu.

Její náskok 3:1 ještě pětadvacetiletá Češka dotáhla, ale v osmém gamu Plíšková znovu přišla o podání a Wozniacká už vedení nepustila. Vyhrála 6:3 a po sedmi letech se vrátila do finále Turnaje mistryň. Plíškovou porazila pošesté z devíti vzájemných zápasů, letošní bilanci srovnala na 3:3.

Ve druhém semifinále Williamsová udolala vítězku čínských turnajů ve Wu-chanu a Pekingu, na jejímž výkonu se dnes podepsala únava z náročného pátečního utkání s Wozniackou. "Ve druhém a třetím setu mi trochu chyběla energie. A ona hrála skvělý tenis, velmi dobře měnila směr, byla agresivní," komentovala výkon Williamsové.

Zkušená Američanka až do konce cítila, že by Francouzka mohla zápas otočit. "Hrála hodně dobře. Nikdy nevíte, kdy přijde ten poslední míč, a jestli bude pro vás. Byla jsem nadšená, když zápas skončil," poznamenala Williamsová.

Bilance vzájemných zápasů s Wozniackou hovoří jasně v její prospěch, žádný ze sedmi dosavadních duelů s Dánkou neprohrála. Více než dva roky ale na sebe na okruhu WTA nenarazily. Povrch v Singapuru může hrát do karet Wozniacké, která v roce 2010 ve finále Turnaje mistryň podlehla Kim Clijstersové. Dánka letos vyhrála jen jedno ze sedmi turnajových finále, v září získala titul v Tokiu. Williamsová nezískala žádnou trofej, ale jako jediná byla dvakrát ve finále grandslamu.

Andrea Hlaváčková s Timeou Babosovou
zdroj: ČT4

Hlaváčková ukončila kariéru Hingisové a s Babosovou postoupila do finále

Andrea Hlaváčková s Timeou Babosovou postoupily do finále čtyřhry. Třetí nasazený česko-maďarský pár porazil v úvodním semifinále světové jedničky Martinu Hingisovou a Chan Yung-jan 6:4, 7:6. Pro sedmatřicetiletou Švýcarku tak v Singapuru skončila kariéra.

Finálovým soupeřem Hlaváčkové s Babosovou překvapivě bude osmý nasazený pár Kiki Bertensová, Johanna Larssonová. Nizozemsko-švédská dvojice v druhém semifinále zdolala 6:4, 6:3 ruské turnajové dvojky Jekatěrinu Makarovovou a Jelenu Vesninovou, obhájkyně loňského titulu, olympijské vítězky a letošní wimbledonské šampionky.

Hlaváčkové s Babosovou, které se světovými jedničkami nedávno prohrály ve finále v Pekingu, se od začátku dařilo. Především česká tenistka hrála ve velkém stylu. "Ono to může znít blbě, ale dneska ten můj výkon měl koule. Nebála jsem se," pochvalovala si Hlaváčková.

S jejím velkým přispěním v úvodním setu odskočily na 4:1 se dvěma brejky, ale pak se také Hingisová s tchajwanskou partnerkou dostaly do rytmu a snížily na 3:4. Náskok brejku, potřebný k zisku úvodní sady, už ale třetí nasazené hráčky udržely a vyhrály 6:4.

Ve druhé sadě si oba páry s drobnými komplikacemi držely servis. Dramatický moment přišel za stavu 5:5, kdy Babosová při pohybu na síti špatně došlápla a podvrtla si kotník. Okamžitě na bolavou levou nohu dostala od Hlaváčkové led a po obstřiku a zatejpování byla schopná pokračovat. Na pohybu v závěru setu, který rozhodoval tie-break, to nakonec nebylo znát.

Je nám líto, video expirovalo.
Hlaváčková s Babosovou postoupily do finále Turnaje mistryň

Hlaváčková s Babosovou vedly ve zkrácené hře 4:2, ale pak mimo jiné zkazily dva nahrané voleje na síti a stav byl srovnaný 5:5. Dostaly se ale k mečbolu, který proměnily díky pokaženému voleji Hingisové. Světové jedničky prohrály po devatenácti vítězných zápasech a závěrečný volej byl zřejmě definitivně posledním úderem Hingisové na okruhu WTA.

Přímo při zápase si Hlaváčková možný konec sedmatřicetileté Švýcarky neuvědomovala. "Musím říct, že jsem fakt byla v neuvěřitelné zóně celý zápas a vůbec jsem vlastně nevnímala," vyprávěla Hlaváčková.

Došlo jí to na začátku zápasu a pak po postupu, když viděla Hingisovou přicházet na podání rukou k síti. Švýcarce se omluvila. "Upřímně si myslím, že já bych takové legendě přála skončit vítězným zápasem," poznamenala Hlaváčková.

Hlaváčková si zahraje finále Turnaje mistryň podruhé v kariéře. V roce 2012 bojovala o titul společně s Lucií Hradeckou, v Istanbulu ale před pěti lety neuspěly. Finálovou účastí naváže na Lucii Šafářovou, která si v Singapuru zahrála o vítěznou trofej vloni společně s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Tenisový Turnaj mistryň v Singapuru (tvrdý povrch, dotace 7 milionů dolarů):

Dvouhra - semifinále: Wozniacká (6-Dán.) - Karolína Plíšková (3-ČR) 7:6 (11:9), 6:3, V. Williamsová (5-USA) - Garciaová (8-Fr.) 6:7 (3:7), 6:2, 6:3.

Čtyřhra - semifinále: Hlaváčková, Babosová (3-ČR/Maď.) - Hingisová, Chan Yung-jan (1-Švýc./Tchaj-wan) 6:4, 7:6 (7:5), Bertensová, Larssonová (8-Niz./Švéd.) - Makarovová, Vesninová (2-Rus.) 6:4, 6:3.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články