Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Plíšková se v Malajsii dostala poprvé v kariéře do finále turnaje WTA

Kuala Lumpur – Životní turnaj prožívá v Kuala Lumpuru česká tenistka Karolína Plíšková. Dvacetiletá hráčka se poprvé v kariéře propracovala do finále turnaje WTA, když v semifinále vyřadila čtvrtou nasazenou Japonku Ajumi Moritaovou ve dvou setech 6:0, 6:2. O titul se dvacetiletá česká hráčka v neděli utká s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, která vyřadila turnajovou trojku Rusku Anastasju Pavljučenkovovou.

Karolína Plíšková
zdroj: ČTK/AP

"Je to můj životní turnaj a mám velkou radost, že jsem ve finále," řekla Plíšková v rozhovoru na kurtu po suverénním postupu přes Moritaovou. Díky účasti ve finále se vítězka juniorky na Australian Open v roce 2010 v pondělí posune ze 127. místa ve světovém žebříčku poprvé do první stovky.

Navzdory vedru dosahujícímu 35 stupňů Celsia vlétla Plíšková do zápasu jako uragán a úvodní set získala bleskově za 18 minut. Při svém podání ztratila jediný fiftýn. "Podání je moje hlavní zbraň a jsem ráda, že mi to vycházelo. To horko mi nepřišlo tak hrozné jako včera," prohlásila.

Moritaovou, které patří ve světovém žebříčku 55. místo, přehrávala i ve druhé sadě. Vzala jí hned první servis a znovu se jí to povedlo v osmém gamu. V něm vedla 40:0 a proměnila druhý mečbol "prasátkem" z returnu. O dva roky starší Japonce oplatila Plíšková prohru z roku 2011, kdy se spolu utkaly na Tchaj-wanu.

Tenisový turnaj žen v Kuala Lumpuru (tvrdý povrch, dotace 235 000 dolarů):

Dvouhra - semifinále:
Karolína Plíšková (ČR) - Moritaová (4-Jap.) 6:0, 6:2.

Ve finále bude mít šanci na další odvetu. S Mattekovou-Sandsovou hrála loni v Linci a podlehla ve dvou setech. Sedmadvacetiletá Američanka, někdejší světová třicítka, která je v žebříčku WTA momentálně až na konci druhé stovky, si zahraje ve finále počtvrté. Titul ani jednou nezískala.

Nadal se dostal opět do finále

Španělský tenista Rafael Nadal opět potvrdil, že ze svého tenisového umu nic nezapomněl, když se i na třetím turnaji po návratu na dvorce po zranění opět probojoval do finále. Na antuce v mexickém Acapulku zdolal v semifinále dalšího Španěla Nicoláse Almagra 7:5 a 6:4 a jeho soupeřem v boji o titul bude opět krajan David Ferrer. Vítěz předchozích tří ročníků nasazený jako číslo jedna měl více práce s Italem Fabiem Fogninim, kterého porazil 6:3, 6:7 a 6:1.

Nadal, jenž po osmiměsíční pauze postoupil do finále v chilském Viňa del Mar a následně vyhrál turnaj v Sao Paulu, zvítězil nad Almagrem i v devátém vzájemném utkání v kariéře. Pátý hráč žebříčku ATP vzal světové dvanáctce v každém setu jednou podání a za hodinu a 49 minut se radoval z postupu. Almagro tak přišel o možnost navázat na triumfy z let 2008 a 2009 a předloňskou finálovou účast.

"Nemůžu říct, že by mě koleno netrápilo, protože mě bolí, ale na to jsem si už zvykl," řekl Nadal. "Důležité je, že mě nijak neomezuje," dodal.

Ferrer může získat už třetí titul v této sezoně, v níž vyhrál turnaje v Aucklandu a Buenos Aires. S Nadalem má výrazně pasivní bilanci 4:16, naposledy vítěze jedenácti grandslamů porazil předloni na Australian Open. Na antuce se mu to povedlo pouze jednou v roce 2004 ve Stuttgartu.

"Rozhodně nejsem v takové pozici, abych o sobě tvrdil, že jsem favorit. Vždyť budu hrát proti nejlépe připravenému hráči na okruhu," uvedl Nadal. "Abych zítra vyhrál, budu muset odehrát dokonalý zápas, jinak budu bez šance. Určitě ještě nejsem na stejné úrovni jako on, ale chci to zkusit," přidal.

Tenisový turnaj mužů a žen v Acapulku (antuka):

Muži (dotace 1,212 750 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Ferrer (1-Šp.) - Fognini (It.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:1, Nadal (2-Šp.) - Almagro (3-Šp.) 7:5, 6:4.

Ženy (dotace 235 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Erraniová (1-It.) - Cornetová (3-Fr.) 6:2, 6:1, Suárezová-Navarrová (2-Šp.) - Solerová-Espinosová (Šp.) 6:2, 6:1.

Čtyřhra - semifinále:
Domínguezová-Linová, Parraová-Santonjová (4-Šp.) - Hrdinová, Foretzová Gaconová (ČR/Fr.) 6:2, 6:2.

Pučková bude hrát o první titul v kariéře

Bývalá světová jednička Williamsová podlehla 109. hráčce žebříčku WTA za dvě a půl hodiny 6:4, 4:6 a 5:7 a přišla o možnost získat 45. titul ve dvouhře. Pučkovová bude ve svém třetím finále v kariéře usilovat o premiérový triumf proti rovněž nenasazené Rumunce Monice Niculescuové.

"Snažila jsem se, co to šlo, ale nedařilo se mi hrát stabilně," uvedla dvaatřicetiletá Williamsová, která přišla v zápase šestkrát o podání.

Pětadvacetiletá Pučkovová si zahraje o titul poprvé od roku 2006, kdy byla ve finále v Québeku a Kalkatě. Také její vrstevnice Niculescuová, která zdolala v semifinále Francouzku Kristinu Mladenovicovou hladce 6:0, 6:2, bude bojovat o první titul v kariéře. Ve finále je 75. hráčka světa rovněž potřetí, loni a předloni neuspěla v Lucemburku.

Tenisový turnaj žen ve Florianópolisu (tvrdý povrch, dotace 235 000 dolarů):

Dvouhra - semifinále:
Pučkovová (Rus.) - V. Williamsová (1-USA) 4:6, 6:4, 7:5.

Čtyřhra - finále:
Medinaová-Garriguesová, Švedovová (1-Šp./Kaz.) - Keothavongová, Savinychová (Brit./Rus.) 6:0, 6:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy