Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Vondroušová prošla v Dauhá do osmifinále, dále jde i Plíšková, Krejčíková nenastoupila

Karolína Plíšková si po zisku titulu v Kluži polepšila v žebříčku WTA o 19 míst. Bývalé světové jedničce patří 59. příčka. Na turnaji v Dauhá pak pokračuje na vítězné vlně a v prvním kole přehrála Rusku Annu Kalinskou 2:6, 7:6, 6:4. Českou jedničkou je nadále osmá Markéta Vondroušová, která v katarské metropoli vyhrála 6:2, 0:6, 6:4 nad Belgičankou Minnenovou a je v osmifinále. Mezi muži Jiří Lehečka na 32. pozici. Posun na vyšší pozice nebude po turnaji v Dauhá čekat Barboru Krejčíkovou. Dvanáctá hráčka se totiž podle webu WTA z turnaje kvůli zranění odhlásila.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková se po triumfu v Kluži posunula na 59. příčku

Jednatřicetiletá Plíšková vstoupila do zápasu s Kalinskou mizerně a rychle prohrávala 0:4. První set už nezachránila, vyrovnanou druhou sadu, v níž si hráčky držely podání, ale získala v tie-breaku 7:3. V rozhodující sadě odskočila na 4:0, a přestože za stavu 5:2 zápas ještě nedokázala ukončit, o další dva gamy později už nezaváhala.

Plíšková v Rumunsku ukončila hned dvě nepříznivé série. Postoupila do prvního finále od srpna 2021 a vyhrála první turnaj od ledna 2020. V utkání o titul v Kluži porazila 6:4 a 6:3 domácí Anu Bogdanovou.

V první stovce ženského žebříčku jsou vedle Vondroušové s Plíškovou také Karolína Muchová (10. místo), Barbora Krejčíková (12.), Petra Kvitová (17.), Linda Nosková (28.), Marie Bouzková (35.), Kateřina Siniaková (42.) a Brenda Fruhvirtová (98.).

Český mužský tenis má v první stovce jen dva zástupce. Za Lehečkou je na 62. místě Tomáš Macháč, který si po postupu do čtvrtfinále v Marseille, kde navíc získal první titul ve čtyřhře, polepšil v žebříčku ATP o čtyři příčky.

Světovou jedničkou je nadále vítěz rekordních 24 grandslamů Novak Djokovič ze Srbska před Carlosem Alcarazem ze Španělska a Rusem Daniilem Medvěděvem. Ženám vládne Polka Iga Šwiateková před Arynou Sabalenkovou z Běloruska a Američankou Cori Gauffovou.

Vondroušová je v Dauhá osmifinále, Krejčíková nestartovala

Wimbledonská šampionka Vondroušová, jež měla v úvodním kole volný los, získala nad Belgičankou Greet Minnenovou hladce úvodní set, ve druhém ale jasně zaúřadovala 85. hráčka žebříčku a nadělila světové osmičce "kanára". V rozhodující sadě měly obě hráčky problém udržet podání. Koncovku lépe zvládla čtyřiadvacetiletá rodačka ze Sokolova a Minnenovou porazila i ve třetím vzájemném duelu.

Barbora Krejčíková se kvůli zranění zad na poslední chvíli odhlásila z probíhajícího turnaje v Dauhá. Osmadvacetiletá Krejčíková měla v pondělí odehrát utkání prvního kola s Anastasiou Potapovovou. Ruska nakonec nastoupila proti Italce Martině Trevisanové, která vítězku Roland Garros z roku 2021 v pavouku nahradila.

Krejčíková v minulém týdnu startovala na turnaji v Abú Dhabí, kde skončila ve čtvrtfinále. Loni v Dauhá bývalá druhá hráčka světového žebříčku skončila už v prvním kole, jejím maximem v Kataru je třetí kolo z roku 2021.

Linda Nosková naopak v Dauhá postoupila do druhého kola, když Američanku Bernardu Peraovou, která do soutěže prošla z kvalifikace, zdolala za necelou hodinu a půl 6:3, 7:6. Vyrovnanou druhou sadu získala až v tie-breaku, ve kterém odvrátila tři setboly.

Dál jde po nezdarech na Australian Open a v Abú Dhabí Marie Bouzková. O postup ale proti Američance Sofii Keninové bojovala takřka tři hodiny. Úvodní set nad Keninovou, deblovou šampionkou z Abú Dhabí, získala po jediném úspěšném brejku a také do druhé sady vstoupila lépe. Ujala se vedení 2:0, pak už ale další gem nepřidala a prohrála 2:6.

Šampionce Australian Open z roku 2020 sebrala servis i na začátku třetího setu a náskok si tentokrát držela. V devátém gemu ale neproměnila při podání soupeřky tři mečboly a poté na první pokus zápas ani nedopodávala. Následně ale opět uspěla na returnu a tentokrát už šanci nepustila.

Tenisový turnaj žen v Dauhá

Dvouhra – 1. kolo:

Vondroušová (6-ČR) - Minnenová (Belg.) 6:2, 0:6, 6:4. Plíšková (ČR) - Kalinská (Rus.) 2:6, 7:6 (7:3), 6:4, Bouzková (ČR) – Keninová (USA) 7:5, 2:6, 7:5, Nosková (ČR) – Peraová (USA) 6:3, 7:6 (10:8), Pavljučenkovová (Rus.) – Kasatkinová (11-Rus.) 6:2, 7:6 (7:2), Fernandezová (Kan.) - Samsonovová (12-Rus.) 7:5, 7:6 (7:4), Navarrová (16-USA) – Paoliniová (It.) 6:3, 7:5, Kalininová (Ukr.) – Raducanuová (Brit.) 6:0, 7:6 (8:6), Badosaová (Šp.) – Kruegerová (USA) 6:3, 4:6, 6:4, Mertensová (Belg.) – Stearnsová (USA) 6:2, 6:3, Potapovová (Rus.) – Trevisanová (It.) 6:4, 6:4, Linetteová (Pol.) – Hibinová (Jap.) 6:1, 6:4, Azarenková (Běl.) – Frechová (Pol.) 6:3, 3:6, 6:3, Martičová (Chorv.) – Rusová (Niz.) 7:5, 3:6, 7:6 (7:5).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články