Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Plíšková prokletí Masters nezlomila. Finále Turnaje mistryň si ve čtyřhře zahraje Strýcová

Karolína Plíšková ani na třetí pokus neprorazila brány semifinále Turnaje mistryň. V cestě ji tentokrát zastavila světová jednička Ashleigh Bartyová, která otočila třísetový duel po výsledku 4:6, 6:2 a 6:3. Z druhého semifinále postoupila obhájkyně vítězství Ukrajinka Elina Svitolinová, která prošla dál díky skreči Švýcarky Belindy Bencicové po setech 5:7, 6:3 a 4:1. Ve čtyřhře si o titul zahraje Barbora Strýcová společně s Sie Šu-wej z Tchaj-wanu.

Zklamaná Karolína Plíšková
zdroj: Reuters autor: ALY SONG

Plíškové se nedařilo v utkání s Bartyovou při brejkbolech a využila jen jeden z dvanácti, které měla. "Ona výborně servírovala, strašně chytře, variovala to. Někdy jsem ani tyhle šance neměla ve svých rukou. Ale mít set a brejk by byla velká pomoc," uvedla Plíšková po utkání. "Svědomí mám čisté, po tomhle zápase i celkově po tomhle turnaji. Udělala jsem všechno, co šlo. Bohužel to nestačilo," dodala.

Na osmý pokus uspěla v páté hře první sady, kdy šla po forhendu Bartyové do sítě do vedení 3:2. V prvním setu dobře podávala, odvrátila oba soupeřčiny brejkboly a úvodní dějství díky lepší hře získala.

Zlomový byl třetí gem druhé sady. Plíšková vedla při servisu Bartyové 40:0, ale nevyužila ani čtvrtý brejkbol, při kterém Bartyová vytáhla lob na lajnu. Vzápětí Češka po dvojchybě přišla poprvé v utkání o podání a karta se otočila.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková nestačila na Bartyovou a skončila na Turnaji mistryň v semifinále

Australanka dál trápila vysokou Plíškovou nepříjemnými čopy, k tomu začala méně chybovat a začala diktovat hru. Česká hráčka měla problém ukončovat výměny, Bartyová vrátila i smeč, a Plíšková ještě jednou přišla na závěr druhého setu o servis.

Plíšková si od třetí hry druhého setu už nevypracovala žádný brejkbol a ve třetím setu přišla o servis na 2:4. Dvojchybou při tom nabídla Australance výhodu, kterou soupeřka proměnila úspěšným křížným úderem. Za stavu 3:5 Plíšková odvrátila dva mečboly, první vítězným returnem, ale při třetím trefila síť.

Druhým místem na konci roku, v kterém získala čtyři tituly, si vylepšila maximum. "Druhá jsem ještě nikdy neskončila, tím pádem nejlepší sezona," řekla. Ještě nevěděla, zda bude i příští rok pokračovat se španělskou trenérkou Conchitou Martínezovou. "S tou prací jsem spokojená, zároveň jsou určité věci, které chci zlepšit. Musím se nad tím zamyslet," uvedla.

O účast ve finále Masters Plíšková neúspěšně bojovala v minulých dvou letech v Singapuru. Předloni skončila na raketě pozdější šampionky Caroline Wozniacké z Dánska a loni prohrála s Američankou Sloane Stephensovou.

Poslední českou vítězkou Masters je Petra Kvitová, která vyhrála v roce 2011. Dvouhru na Turnaji mistryň ovládly také Jana Novotná v roce 1997 a rekordně osmkrát Martina Navrátilová, ale ta už jako americká občanka.

Švýcarka Bencicová, která na závěrečné akci roku pro osmičku nejlepších tenistek debutovala, si vyžádala pauzu na ošetření už v závěru prvního setu a po ní úvodní sadu dovedla při podání soupeřky k vítězství. Ve druhé ale hned v úvodu přišla o servis a rozjetou Svitolinovou už nezastavila.

Pětadvacetiletá Svitolinová prodloužila svou vítěznou sérii na Turnaji mistryň na deset zápasů. Obhájit titul může jako první tenistka po Sereně Williamsové, která vrcholu sezony kralovala dokonce třikrát v řadě v letech 2012, 2013 a 2014.

Strýcová zakončí rok na pozici deblové jedničky

Druhé nasazené Strýcová a Sie Šu-wej z Tchaj-wanu zdolaly v semifinále Němku Annu-Lenu Grönefeldovou s Nizozemkou Demi Schuursovou jasně 6:1 a 6:2. V nedělním finále se letošní wimbledonské vítězky utkají s obhájkyněmi titulu Maďarkou Tímeou Babosovou a Francouzkou Kristinou Mladenovicovou.

Strýcová a Sie Šu-wej měly utkání od první výměny pod kontrolou. Dobře returnovaly, Strýcová vládla na síti a její spoluhráčka ničila soupeřky přesnými prohozy. První set ukončila třiatřicetiletá Strýcová, pro kterou může být Turnaj mistryň posledním turnajem kariéry, nekompromisní smečí. Ve druhé sadě nepřipustily obrat a Sie Šu-wej odstartovala po 55 minutách hry jejich radost vítězným lobem.

Stejně jako Karolínu Plíškovou ve dvouhře i Strýcovou v hledišti hlasitě povzbuzovali čeští fanoušci. "Jsou neuvěřitelní. Měla jsem dojem, že hrajeme Fed Cup. Moc nám pomohli. Díky moc!" řekla Strýcová v rozhovoru na kurtu.

Český tenis má ve finále čtyřhry na Masters zastoupení počtvrté za sebou. Loni hrály o titul Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, předloni se z trofeje Martiny Navrátilové radovala Andrea Sestini Hlaváčková s Babosovou. V roce 2016 si o titul zahrála Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Turnaj mistryň v Šen-čenu v Číně:

Dvouhra - semifinále: Bartyová (1-Austr.) - Karolína Plíšková (2-ČR) 4:6, 6:2, 6:3, Svitolinová (8-Ukr.) - Bencicová (7-Švýc.) 5:7, 6:3, 4:1 skreč.

Čtyřhra - semifinále: Strýcová, Sie Šu-wej (2-ČR/Tchaj-wan) - Grönefeldová, Schuursová (8-Něm./Niz.) 6:1, 6:2, Babosová, Mladenovicová (3-Maď./Fr.) - Stosurová, Čang Šuaj (7-Austr./Čína) 1:6, 6:4, 10:8.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články