Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Plíšková předskočila v žebříčku Kvitovou a je novou českou tenisovou jedničkou

Londýn – Česko má novou tenisovou jedničku. Stala se jí Karolína Plíšková, která po triumfu na turnaji v Cincinnati poskočila ve světovém žebříčku ze sedmnácté na jedenáctou příčku. Petra Kvitová mírně klesla na patnáctou pozici, na své žebříčkové maximum se ve třiceti letech dostala Barbora Strýcová, jež je nově devatenáctá. 

Čtyřiadvacetiletá Plíšková si výrazně polepšila v pořadí WTA Tour díky zisku nejcennějšího titulu v kariéře. Ve finále silně obsazeného turnaje v Ohiu zdolala Němku Angelique Kerberovou a výrazně tak promluvila i do nejvyšších pater žebříčku.

Svým vítězstvím totiž Plíšková pomohla udržet na tenisovém trůnu Serenu Williamsovou, jež v Cincinnati kvůli zranění nestartovala, a o první místo by v případě výhry Kerberové přišla. Takto se brzy pětatřicetiletá Američanka udržela v čele už 184. týden za sebou a dva týdny ji dělí od rekordu Němky Steffi Grafové, jejíž série skončila v roce 1997.

Williamsová s Kerberovou jsou také prvními hráčkami, které si zajistily účast na říjnovém Turnaji mistryň v Singapuru. Oznámila to organizace WTA. Pro americkou jedničku to bude už desátý start na závěrečné akci sezony pro osm nejlepších tenistek a šance na šesté vítězství. Kerberovou čeká čtvrtá zkušenost. Dosud nikdy nepostoupila ze základní skupiny.

Bývalá česká žebříčková jednička Kvitová si dala po olympijských hrách, kde získala bronz ve dvouhře, volno a hrát bude až tento týden v New Havenu. Strýcová vypadla v Cincinnati ve třetím kole dvouhry, což jí stačilo k posunu na kariérní maximum 19. příčku.

Vítěz mužského turnaje v Cincinnati Marin Čilič z Chorvatska si polepšil v žebříčku ATP Tour o pět míst a vrátil se do Top 10. Nově je devátý hned za Tomášem Berdychem, jehož vyřadil ve třetím kole. Nejlepšího českého tenistu podle všeho čeká žebříčkový pokles, protože kvůli akutnímu zánětu slepého střeva nebude nějaký čas hrát a vynechá mimo jiné grandslamové US Open, kde obhajuje loňské osmifinále. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články