Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Plíšková po finále US Open: Jsem na sebe pyšná, nejsem smutná

New York – Cesta za vysněným grandslamovým titulem skončila pro tenistku Karolínu Plíškovou těsně pod vrcholem. Ve finálovém utkání na americkém US Open svedla vyrovnanou bitvu s Němkou Angelique Kerberovou, ale kýženého vítězství se nedočkala. Přesto odletí z New Yorku povzbuzena a s pocitem dobře odvedené práce.

Karolína Plíšková (vlevo) a Kerberová s trofejemi po finále US Open
zdroj: USA Today Sports autor: Susan Mullane

"Nebudu z toho špatná. Odehrála jsem dobrý zápas a jsem ráda, že se mi povedlo dojít do finále. I přes prohru je to obrovský úspěch," řekla po utkání Plíšková. "Odvedla jsem dobrou práci. Bylo to moje první velké finále a byla jsem blízko k výhře. Kdyby mi někdo před dvěma týdny řekl, že budu hrát finále, tak to beru. Jsem na sebe pyšná. Nejsem smutná," dodala.

Před turnajem s podobným výsledkem nepočítala. Na předchozích grandslamech totiž nepřešla přes třetí kolo. Tentokrát však naplno ukázala potenciál, který v ní dřímá. "Skvělé, je to budoucí šampionka," napsala o Plíškové na sociálních sítích Martina Navrátilová.

Pro Plíškovou by mohlo finále US Open znamenat určitý zlom. "To teď nedokážu odhadnout. Řekneme si to za rok," usmála se čtyřiadvacetiletá tenistka. "Většinou po turnajích hned nepřemýšlím, co bude dál. Možná se něco změní, možná taky ne. Prostě si z US Open vezmu všechna pozitiva a uvidíme," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková: Myslím si, že jsem odehrála dobrý zápas

Spolu s turnajem v Cincinnati, kde získala titul, vyhrála jedenáct zápasů v řadě a porazila pět hráček světové desítky. "To je největší plus. Vím, že to můžu dokázat, a forma mi vydržela i v New Yorku," hledala zmíněná pozitiva z americké šňůry. "I tady jsem mohla vyhrát. Bylo to o pár míčích a musím hledět dopředu."

Věří, že až příště nastoupí do grandslamového finále, zužitkuje zkušenosti ze zápasu s Kerberovou. "Takových zápasů si za život moc nezahrajete, takže to určitě pomůže. Na příštím grandslamu se budu snažit hrát stejně dobře od prvního do posledního kola a ještě se zlepšit. To je klíč k úspěchu," prohlásila Plíšková.

Více než dvouhodinový zápas s Kerberovou byl v horku hodně náročný. "Více fyzicky než psychicky," řekla česká fedcupová reprezentantka a vysvětlila proč: "S ní to není, že dáte bum sem, bum tam a máte bod. Ona vrátí tolik míčků, co ostatní holky nevrátí, takže je tam hodně úderů navíc. Nutí mě hrát agresivněji, až udělám chybu."

Karolína Plíšková (vpravo) gratuluje Angelique Kerberové k vítězství
zdroj: Reuters autor: Robert Deutsch

Ve třetím setu získala Plíšková první brejk a po svém servisu vedla 3:1. Výhodu nicméně neudržela a v posledním gamu utkání přišla o podání čistou hrou. "Ten poslední game se nepovedl, ale pořád to byl skvělý tenis a dobrý zápas. Co jsem s ní (Kerberovou, pozn. autora) hrála, předvedla jeden ze svých nejlepších zápasů. Nejsem zklamaná," doplnila rodačka z Loun.

Kerberová výhrou potvrdila nástup na pozici světové jedničky a ukázala, jak těžké je překonat její obranu. "Nemá dny, kdy jí to vyloženě nejde a daruje vám to. Může tam běhat týden," řekla agresivně hrající Plíšková. "Svoji hru měnit nehodlám. Nechtěla bych jen běhat a vracet míčky, ale klobouk dolů před ní, musí být super fyzicky připravená," ocenila svou soupeřku.

Z New Yorku zamíří Plíšková na pár dnů domů. "Bylo to dlouhé a není to lehké zůstávat na turnajích do konce, jak to vypadá v televizi. Jsou to nervy, je to náročné a už se těším, až si odpočinu a naberu novou energii," uzavřela česká jednička.

Petr Pála, fedcupový kapitán české reprezentace:

"Teď to nevyšlo, ale věřím, že to Karolíně vyjde příště. I přes prohru je to velký úspěch. Hrála opravdu moc dobře. Má stoprocentně na to, aby chodila do závěrečných kol. Kerberová má neskutečný rok a ukázala, že teď hraje asi nejlépe ze všech."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články