Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Plíšková: Cítila jsem se dobře, ale soupeřka nebyla top

Londýn - Karolína Plíšková má díky svému razantnímu servisu a vysoké postavě dobré předpoklady pro úspěch na trávě. Dlouho to ale neplatilo a až letos se na ní začíná cítit lépe. Plíšková doufá, že zlepšení v pohybu a změny ve hře k tomu pomohou i ve Wimbledonu. Plíškové se zatím daří a postoupila do druhého kola turnaje.

Ilustrační foto

Odpor k trávě Plíšková nikdy neměla, ale od juniorského věku se jí na tomto povrchu nedařilo. Až letos si dokazuje, že i na trávě může uspět. Průlom znamenalo nedávné finále v Birminghamu. "To byl můj první výsledek na trávě a doufám, že se můj vztah k ní mění k lepšímu, že výsledek na trávě budu mít," řekla. Z pozice jedenácté nasazené hráčky potvrdila roli favoritky i v 1. kole v All England Clubu třísetovou výhrou nad Irinou Falconiovou z USA. "Cítila jsem se dobře, i když soupeřka nebyla top," řekla.

Její zápas na dvorci číslo 17 v All England Clubu sledovali mezi fanoušky i hokejisté Jakub Voráček a brankář Petr Mrázek. "Jasně že jsem si jich všimla," smála se Plíšková. "Petra Mrázka znám osobně a říkal, že přijde. Že dorazí i Vory, to jsem nevěděla, ale jsem ráda, že se na mě přišli podívat," řekla.

Zdá se, že se projevuje její celkové zlepšení (letos už hrála čtyřikrát finále na okruhu WTA, z nichž v Praze získala titul), ale i větší zaměření přípravy na trávu. S trenérem Jiřím Vaňkem pracovala hlavně na pohybu. "Dělala jsem hodně věcí v podřepu, abych šla trochu níž do kolen. Tady se musí chodit pod míč hodně, takže spoustu těžších míčů, co jsem dřív nevrátila, teď vrátím," řekla Plíšková. Kvůli nižším odskokům zrychlujícím hru se snaží i změnit nápřah rakety. Při forhendu i bekhendu je má normálně velké. "Ale teď se je snažím zkracovat. Všechno musím dělat rychleji. Ale není to zase až takový fofr," poznamenala.

Řada tenistů na trávě neuspěla, jelikož k tomuto povrchu nenašli vztah. To u Plíškové neplatí, ač se jí do letoška na trávě nedařilo. "Vždycky jsem se i docela těšila, ale moje hra tam úplně nesedla. Je potřeba si na ni zvyknout," objasnila.

S 320 esy, která nastřílela před Wimbledonem, je Plíšková nejlepší v této sezoně mezi ženami a právě podání je na trávě velkou zbraní. Proti Falconiové si pomohla osmi nechytatelnými servisy, ale ví, že jen podání zápas nevyhraje. "Nesmím se tím uspokojit. Nemám to tak, že bych měla jen servis. Myslím, že mám dobré údery i odzadu," upozornila. V neposlední řadě vede k úspěchu na trávě přechod na síť. Proti Falconiové zahrála 13 vítězných volejů z 21 pokusů. "Úplně se na síti necítím, ale pracujeme na tom, a nejen kvůli trávě. Do budoucna bych měla přechod na síť zlepšit."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články