Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Plíšková: Bartyová je favoritka, ale nikoho jiného bych si nepřála

Dosáhne Karolína Plíšková na grandslamový titul? Na Wimbledonu bude mít v sobotu druhou šanci. Ve finále se postaví světové jedničce Ashleigh Bartyové a jak sama říká, favoritkou duelu nebude.

"Nemůžu si přát nic lepšího. Chcete přece ve finále narazit na nejlepší hráčku. Nikoho jiného jsem si nepřála," řekla devětadvacetiletá Plíšková. "Ona je v roli větší favoritky, než jsem já, ale samozřejmě budu chtít vyhrát za každou cenu. Šanci máme obě," dodala.

Poprvé hrála Plíšková grandslamové finále v roce 2016 na US Open. Nadějně rozehraný duel s Angelique Kerberovou z Německa, která se po turnaji stala první hráčkou světa, prohrála ve třech setech. "Mám už nějakou zkušenost a chci si to tak nějak užít," řekla Plíšková.

Pětadvacetiletá Bartyová je v grandslamovém finále rovněž podruhé a znovu narazí na českou protivnici. Předloni v boji o titul na Roland Garros zdolala Markétu Vondroušovou.

Pro Bartyovou je finále Wimbledonu naplněním snu. "Nikdy jsem si nemyslela, že to dokážu," řekla vítězka londýnské juniorky z roku 2011 a ke hře na trávě doplnila: "Je to proces. Pořád se učíte a přizpůsobujete se, jak se tráva během turnaje mění. Je rychlejší, tvrdší."

Je nám líto, video expirovalo.
Plíšková otočila duel se Sabalenkovou a ve Wimbledonu si zahraje o titul

Plíšková hrála s Bartyovou sedmkrát a vyhrála dva zápasy. Letos Australance podlehla po boji na antuce ve Stuttgartu, kde ji dělily dva míče od vítězství. "Bylo to vyrovnané. Ona vás díky své hře donutí cítit se trochu ošklivě. Jejímu stylu se hodně těžko čelí. Na trávě zvlášť kvůli jejímu slajsu a dalším úderům. Nikdy jsem proti ní neodehrála hrozný zápas," řekla Češka.

Na centrální dvorec chce svěřenkyně německého kouče Saschi Bajina nastoupit bez obav. "Nemám co ztratit. Hlavní bude to zvládnout mentálně v pohodě, protože o svoji hru strach nemám," podotkla Plíšková, kterou v turnaji zdobí hlavně skvělý servis a 54 es. "Úroveň mé hry byla po celé dva týdny opravdu dobrá, což doufám udržím ještě jeden zápas."

Prohry ve Wimbledonu v letech 2018 (třetí kolo) a 2019 (čtvrté kolo) označila Bartyová za jedny z nejbolavějších v kariéře. "Pekelně jsem se toho z těch týdnů naučila. Myslím, že člověk stejně vždycky získá největší zkušenosti ze svých temných časů," uvedla Bartyová.

V letošním Wimbledonu vzdává hold Evonne Goolagongové Cawleyové, která před 50 lety vyhrála první ze svých dvou wimbledonských titulů. Bartyová hraje v sukni, která svým lemováním s vroubky připomíná šaty její slavné krajanky. "Jsem pyšná, že mám oblečení inspirované Evonne a šanci zapsat se do historie. Už se soboty nemůžu dočkat," řekla Bartyová.

Po postupu do finále má Plíšková jistý posun z 13. na osmé místo žebříčku, díky titulu by se vyhoupla až na čtvrtou pozici. Australanka zůstane v čele pořadí dvouhry WTA. Vítězka získá slavný talíř Venus Rosewaterové a 1,7 milionu liber (v přepočtu 49,3 milionu korun).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články