Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Plánoval skončit. Přítelkyně mu ale řekla, že je idiot a Willis se postaral o senzaci

Londýn – Sport občas nabízí neuvěřitelné příběhy. O jeden takový se na Wimbledonu postaral doposud neznámý Marcus Willis. Až 772. hráč žebříčku ATP už chtěl hráčskou kariéru ukončit a vrhnout se na tu trenérskou. Ničila ho zranění a tenisem nevydělával. I díky přítelkyni a náhodě se však dostal na Wimbledon, kde senzačně přešel přes 1. kolo. A nyní ho čeká Roger Federer.  

Tenista Marcus Willis slaví se svými fanoušky vítězství v 1. kole Wimbledonu
zdroj: REUTERS autor: Paul Childs

"Sundejte si body, pokud milujete Willise," znělo All England Clubem. Skupinka asi patnácti fanoušků tímto pokřikem a s botami nad hlavou neúnavně hnala Marcuse Willise v prvním kariérním zápase na okruhu ATP. A duel to byl snový. Pětadvacetiletý hráč senzačně zdolal Ricardase Berankise, jenž je v žebříčku o 718 míst výše, a po mečbolu skočil mezi příznivce a slavil s nimi.

"Vždy jsem si chtěl na Wimbledonu zahrát. Už jsem si ani nemyslel, že se to stane. Dva, tři, čtyři roky zpátky, to vypadalo nemožně, ale nyní jsem zde. Hodlám si proto užít každou minutu," prohlásil po velkém triumfu Willis.

Konec kariéry zastavila přítelkyně

Pár měsíců zpátky se přitom zdálo, že se Willis nejenom nezúčastní legendárního grandslamu na trávě, ale zároveň ukončí aktivní kariéru. Hráč, který byl dříve považován za talent, dlouhodobě nezářil. Pár úspěchů si připsal na turnajích série Futures, na challengerech se však trápil. Letos pak absolvoval pouze jeden turnaj v Tunisku a od té doby se potýkal se zraněními.

Kvůli tomu za celý rok vydělal jako hráč pouze 64 dolarů (tedy přibližně 1600 korun). Rozhodl se tak, že vezme roli trenéra v jednom britském centru a už plánoval, že se přestěhuje do Ameriky, kde by se živil na stejné pozici.

Slavící Marcus Willis
zdroj: REUTERS autor: Stefan Wermuth

"Byl jsem přesvědčený, že půjdu do Ameriky. Abych se udržel ve formě, tak jsem alespoň hrál německou a francouzskou ligu," vzpomíná na těžký start roku 2016 Willis, jenž byl podle svých slov v té době psychicky hodně dole.

Vše však změnila jeho přítelkyně, kterou potkal na koncertě a jež ho přesvědčila, aby ještě naposledy zkusil zabojovat. A tato konverzace mu podle všeho změnila život. "Řekla mi, že jsem idiot a měl bych pokračovat," řekl rodák z města Slough.

Neúčast soupeře přišla vhod

Cesta na Wimbledon však byla stále trnitá. Aby se vůbec dostal do závěrečné kvalifikace, musel projít britskou předkvalifikací, na kterou ale neměl postavení v žebříčku. Při Willisovi však znovu stálo velké štěstí. Díky absenci krajana Scotta Claytona, jenž se nestačil vrátit z Turecka, se dodatečně turnaje Roehamptonu zúčastnil a vybojoval si divokou kartu.

Senzační jízda pak pokračovala v kvalifikaci, kde ho čekaly tři duely. Ve všech byl jasným outsiderem, ovšem skvělými výkony porazil jak Sugitu, Rubljova, tak i Medveděva a poprvé v kariéře ho tak čekal zápas na okruhu ATP. A hned na Wimbledonu.

Fanoušci Marcuse Willise
zdroj: REUTERS autor: Stefan Wermuth
Radující se Marcus Willis
zdroj: REUTERS autor: Stefan Wermuth
Zdroj
Telegraph, wimbledon.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články