Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pála: V rozhodujících chvílích tým vždycky někdo podržel

Moskva - České tenistky se po 23 letech radují z triumfu ve Fed Cupu a svůj triumf patřičně oslavily. Po závěrečném ceremoniálu české hráčky ještě dlouho křepčily v moskevské hale s cennou trofejí, následně se převlékly do společenských šatů a vydaly se na večerní banket. Na něm nejzkušenější česká hráčka v týmu Květa Peschkeová oznámila, že po 13 letech končí svou fedcupovou kariéru. Podle kapitána Petra Pály stojí za vítězstvím v celém Fed Cupu tým, nejen fantastické individuální výkony Petry Kvitové. Tu především vyzdvihl ruský tisk - světová dvojka byla pro domácí tým zkázou.

Český tým slaví vítězství ve Fed Cupu
zdroj: ČTK/AP

"Jednou si musíte říci, že je konec, a skončit na vrcholu je dvakrát tak krásnější. Jsem hrdá na to, co se nám povedlo. Tohle zůstane nadobro momentem v mém životě, na co budu stále vzpomínat," prohlásila letošní wimbledonská vítězka ve čtyřhře Peschkeová. Ve Fed Cupu začínala v roce 1998 a v týmu byla celkem ve dvaceti zápasech. Ve dvouhře vyhrála šest ze 14 zápasů a ve čtyřhře měla bilanci 10:7.

My tu mísu stejně vyhrály!

Zatímco ruský kapitán Šamil Tarpiščev označil vítězství českých tenistek ve finále Fed Cupu za dílo Petry Kvitové a nesehranosti domácího páru ve čtyřhře, jeho český protějšek Petr Pála viděl za moskevským úspěchem dílo celého týmu. Všechny hráčky ostatně vpadly do místnosti pro tiskové konference s nadšeným popěvkem: "My tu mísu stejně vyhrály!"

Květa Peschkeová a Lucie Hradecká vyhrály rozhodující čtyřhru
zdroj: ČTK/AP

"Na českém vítězství má hlavní zásluhu Kvitová. Má děvčata hrála dobře, ale ve čtyřhře se projevila nesehranost," řekl Tarpiščev. "Kapitán rozhodoval správně, ale zklamaly jsme ho. Dělaly jsme, co jsme mohly, hrály na sto procent, bojovaly, ale český tým byl velice silný a český pár nám dnes nedal šanci," připustila Jelena Vesninová, spoluhráčka Marie Kirilenkové ze závěrečné čtyřhry.

Tenisové osobnosti chrlí komplimenty

Jan Kukal: "Je to velké vítězství a strašně důležité pro český tenis. Tohle tenisu moc pomůže a je to úžasné ukončení úspěšné sezony."

Helena Suková: "Když se daří Petře Kvitové, tak soupeřky vypadají jako dorostenky, ale umí i zabojovat."

Denisa Chládková: "Lucka (Hradecká) podala v deblu fantastický výkon. Ona dostala Rusky pod tlak a Kirilenková kvůli ní působila trošku zmateným dojmem."

O pohár se podle Pály zasloužilo roční úsilí celého týmu a všech šesti hráček. "V rozhodujících chvílích vždy někdo tým podržel. Samozřejmě individuální výkony Petry (Kvitové) byly fantastické a strašlivě důležité, ale vždy bylo zapotřebí získat třetí bod a vždy se našel někdo, kdo tým podržel. Jednou to byla Lucka (Šafářová), pak Bára (Záhlavová-Strýcová) s Ivetou (Benešovou) a potřetí Květa (Peschkeová) s Luckou (Hradeckou). Bylo naprosto skvělé, že to vždy vyšlo," prohlásil.

Skvělá Petra Kvitová ve finále Fed Cupu
zdroj: ČTK/AP

Vítězka dvou moskevských dvouher Kvitová sice zářila štěstím, ale současně přiznala, že se cítí naprosto vyčerpaná, hlavně emocionálně. "Energii už nemám, ale oslavu to potřebuje, protože nikdo neví, kolikrát za život se něco takového přihodí. S holkama si to zasloužíme. Doufám, že uvítání bude velké a lidi přijdou," žertovala a smála se nad nabídkou, aby posílila i mužský daviscupový tým.

Kvitová – ruská zkáza

Finálový víkend podle ruského Sport-Expressu předčil všechna očekávání. Utkání prý po dubnových semifinále slibovalo mdlou podívanou s předem předpověditelným výsledkem ve prospěch domácího celku. "Ale zvrhlo se v nepředvídatelný střet s týmem, který dovedla k vítězství ještě mladá, ale už vynikající sportovkyně. Dokázala, že při silné vůli a prvotřídní kvalitě lze hned po vítězství v závěrečném turnaji WTA vyhrát i Pohár federace. Za pár měsíců se změnila v superhvězdu," napsal list.

"Tento svátek měl být náš, ale běda, v Moskvě se hosté ukázali silnějšími," hořekoval Sovětskij sport a konstatoval, že zápas ukončil při čtvrtém mečbolu v závěrečné čtyřhře "další zabijácký úder od Květy Peschkeové". Členka ruského páru Maria Kirilenková svého bratra, hvězdného basketbalistu Andreje, který zápas sledoval v hledišti, nepotěšila, "ale ještě dříve ruští fanoušci proklínali Petru Kvitovou jako naši zkázu". "Kvitová nabrala takové tempo, že smete z kurtu všechny soupeřky. A sil má Češka nekonečně! Ani po turnaji v Istanbulu neztratila svěžest a chuť bojovat o vítězství," ocenil list.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články