Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Oslavy Davis Cupu propukly, tenisty vítala v Prostějově plná aréna

Prostějov – Na dva tisíce lidí přivítalo v Prostějově vítěze Davis Cupu Tomáše Berdycha, Radka Štěpánka, Lukáše Rosola, Jana Hájka a zastupujícího kapitána týmu Vladimíra Šafaříka. Do tenisové arény dorazil na oslavu finálového vítězství na srbskými tenisty i kapitán Jaroslav Navrátil, který v Bělehradě chyběl kvůli plicní embolii, a obdržel malou repliku trofeje.

Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Jaroslav Navrátil a Vladimír Šafářík při oslavách Davis Cupu v Prostějově
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Na centrálním dvorci tenisového areálu si úřadující dvojnásobní šampioni vysloužili bouřlivý aplaus zaplněných ochozů. Objevial se i skupina přibližně třiceti příznivců s bubny, kteří povzbuzovali tenisty v Bělehradě a dnes se starali o hlavní zvukovou kulisu oslav.  

Zatím s sebou tenisté neměli velký pohár, který mají ve svém vlastnictví už druhým rokem. "Pohár za námi přiletí zhruba za měsíc. Zatím dostali hráči pouze malé repliky," uvedl manažer Miroslav Černošek, majitel České sportovní, která daviscupový tým marketingově zastupuje.

Úspěšní tenisté se po nedělní oslavě v Bělehradě dnes dopoledne vrátili domů. Po příletu do Brna se přesunuli do Prostějova, kde postupně vystoupili na improvizované pódium uprostřed tenisového kurtu. "V tenisu je úspěšných vrcholů více. Ovšem úspěch v Davisově poháru je na rozdíl od grandslamů odlišný, neboť jej člověk prožívá společně s týmem," uvedl Berdych, kterého nadchla narychlo zorganizovaná oslava.

Půlhodinový program zakončili hráči rozhazováním triček s logem vítězů Davisova poháru a čepic do hlediště. Suvenýry se vyráběly až v noci na dnešek. Z pověrčivosti nechtěli tenisté nic v předstihu chystat, aby úspěch nezakřikli.

Nemocný Navrátil si protrpěl úspěšný víkend doma u televize. S týmem byl alespoň v telefonickém spojení. "Chyběl mi však program v rámci Davisova poháru, který tvoří spousta večeří, ty provází legrace, která pomáhá k odreagování," přiznal Navrátil, kterému nechala mezinárodní federace výjimečně vyrobit repliku "salátové mísy" navíc.

Sledovanost finále Davis Cupu se vyšplhala na téměř milion diváků:

"Sledovanost finále Davisova poháru mezi českými tenisty a Srbskem o uplynulém víkendu postupně vystoupala až na téměř milion diváků. Nejvíc lidí sledovalo rozhodující utkání Radka Štěpánka, který v neděli v Bělehradu s přehledem porazil Dušana Lajoviče a zajistil českému týmu vítězství 3:2 na zápasy. Nejsledovanější pasáží byl poslední set, který vidělo v průměru 962 000 diváků starších 15 let."

V neděli si marně přál, aby Berdych porazil světovou dvojku Novaka Djokoviče. "Pokud by Tomáš vyhrál druhý set, tak by měl naději. Ale věděl, že má za sebou Radka Štěpánka, který si mladého Lajoviče vychutnal," usmál se Navrátil. Dnešní oslava ho dojala. "Jsem nesmírně rád, že jsem mohl být její součástí. Takové uvítání jsem nečekal. Myslel jsem, že se odehraje v Praze. O to radostnější bylo, že si jej mohli užít lidé v Prostějově," uvedl Navrátil, kterému končí smlouva. "Novou zatím nemám. Byla by krásná pohádka vyhrát Davisův pohár potřetí. Ale zatím jsme se o dalším ročníku nebavili. Na to bude čas až po dovolených," řekl. Jeho zdravotní stav se zlepšil, ale stále není ideální.

Oslavy v Bělehradě se odehrály hlavně na oficiální večeři po utkání. "Ta byla dost dlouhá, skončila až po půlnoci. Už jsme nikam nešli," řekl Berdych. Nejlepší srbský hráč Djokovič na slavnostní večeři chyběl. "To je záležitost organizátorů, Djokovič jim sdělil svůj důvod. Slavnostní večeře je povinnou součástí programu a hráč by na ni měl přijít," uvedl Berdych. "Nevíme, co za tím bylo. Celé utkání se odehrálo ve smyslu fair play a naprosto korektně," dodal Štěpánek.

Slavit se na konci daviscupové sezony mohlo podle bývalého tenisty a člena vítězného československého družstva z roku 1980 Jana Kodeše díky dvoum klíčovým faktorům roku 2013: Uzdravení Štěpánka po operaci a vítězné čtyřhře Berdycha s Rosolem ve Švýcarsku. "Na to se trochu zapomnělo," uvedl Kodeš v Událostech, komentářích

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články