Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Obhájce Nadal na Australian Open skončil

Melbourne - Obhájce titulu Rafael Nadal dohrál na Australian Open už ve čtvrtfinále. Španělský tenista v Melbourne kvůli zranění kolena skrečoval zápas s Britem Andym Murraym za stavu 3:6, 6:7 a 0:3. Pátého nasazeného Murrayho čeká v semifinále Chorvat Marin Čilič. Murray vyhrál nad turnajovou dvojkou první set, poté poměrně hladce zvládl i tie-break druhé sady. Když pak ve třetím dějství znovu sebral loňskému vítězi australského grandslamu podání a svým servisem zvýšil na 3:0, Nadal zápas vzdal.

Španělský vítěz Davisova poháru si na počátku třetí sady vyžádal pauzu na lékařské ošetření, přesto mu pak potíže s pravým kolenem nedovolily zápas dohrát. Kvůli bolavým kolenům už třiadvacetiletý Nadal musel vynechat část minulé sezony a nemohl obhajovat ani wimbledonský titul. Čtrnáctý nasazený Čilič se stal prvním semifinalistou po pětisetové bitvě s Andym Roddickem z USA. Jednadvacetiletý Chorvat se na grandslamových turnajích ještě nikdy tak daleko nedostal.


V úspěšném návratu na kurty po osmnáctiměsíční pauze pokračuje belgická tenistka Justine Heninová. Bývalá světová jednička porazila ve čtvrtfinále devatenáctou nasazenou Rusku Naďu Petrovovou 7:6 a 7:5 a po více než dvou letech si opět zahraje semifinále grandslamového turnaje. V něm se utká s Číňankou Čeng Ťie, která zvítězila nad Marií Kirilenkovou z Ruska 6:1 a 6:3.

Petrovová dokázala v Melbourne vyřadit úřadující vítězku French Open a svou krajanku Světlanu Kuzněcovovou i loňskou šampionku z US Open Kim Clijstersovou, ale proti další belgické navrátilkyni Heninové své předchozí výkony nezopakovala.


Dnešní duel měl podobný průběh jako první vzájemný souboj v sezoně, v němž Heninová na začátku ledna v Brisbane zvítězila při svém soutěžním návratu na dvorce dvakrát 7:5. Tentokrát dospěl vyrovnaný úvodní set až do tie-breaku, který vyhrála sedmadvacetiletá Belgičanka s přehledem 7:3. Ruské tenistce svitla naděje na úspěch v druhé sadě. Hned v jejím úvodu sebrala Heninové dva servisy, rychle získala vedení 3:0, pak však zbytečnými chybami slibný náskok ztratila a závěr setu znovu psychicky nezvládla.

O finále si vítězka turnaje v Melbourne z roku 2004 zahraje s další nenasazenou tenistkou Číňankou Čeng Ťie, která jednoznačně zdolala Rusku Kirilenkovou. Rodačka z Moskvy a přemožitelka předloňské šampionky Marie Šarapovové místo dodatečného dárku k pondělním 23. narozeninám zápolila se zraněním a získala proti bezchybné soupeřce pouhé čtyři gamy.


Čiličovým maximem na grandslamu bylo dosud čtvrtfinále loňského US Open, kde jej zastavil pozdější vítěz Juan Martín del Potro. V Melbourne ale mladý Chorvat zvládl už třetí pětisetové drama, přičemž v jednom z nich přehrál právě Del Potra, a porazil Roddicka 7:6, 6:3, 3:6, 2:6, 6:3.

Roddick dovedl utkání do pěti setů, ačkoli hrál s bolestivě zraněným ramenem z předchozího duelu a prohrával s Čiličem už 0:2. Nadějný obrat výsledku nakonec nedokonal, takže trvá jeho více než šestileté čekání na grandslamový triumf. Od jeho úspěchu na US Open v roce 2003 rovněž čeká na turnajích velké čtyřky na titul celý americký mužský tenis.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články