Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

O mužský titul Wimbledonu si zahraje Djokovič s Nadalem

Londýn – Novopečený lídr světového žebříčku ATP se ve finále Wimbledonu utká s mužem, který mu právě první příčku uvolnil. Srb Novak Djokovič si účast v závěrečném zápase legendárního londýnského turnaje zajistil už odpoledne, když porazil Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu 3:1 po setech 7:6, 6:2, 6:7 a 6:3 a zajistil si tak postup do čela pořadí ATP bez ohledu na výsledek finále. Jeho vyzyvatel Rafael Nadal dnes v druhém semifinále zvítězil ve stejném poměru 3:1 (5:7, 6:2, 6:2 a 6:4) nad domácí nadějí Andym Murraym. Proti Djokovičovi tak bude bojovat nejen o obhajobu loňského vítězství, ale také o zadostiučinění vůči svému pokořiteli v čele světových tabulek.

Do úvodního semifinále vstoupil druhý nasazený Srb pomaleji a Tsonga, čtvrtfinálový přemožitel šestinásobného wimbledonského šampiona Rogera Federera, vedl 5:3. Djokovič však dokázal skóre otočit a vybojovat tie-break, v němž první sadu získal. Druhý set papírový favorit jasně ovládl a navrch měl i v třetím, v němž se dostal do vedení 4:2. Dvanáctý nasazený Francouz se ale nevzdal, získal brejk zpět, a i když další ztrátou servisu umožnil Djokovičovi za stavu 6:5 podávat na vítězství v zápase, dotáhl dalším brejkem set do zkrácené hry.

Jo-Wilfried Tsonga o svém soupeři:

"Dokázal bych porazit kohokoli na světě, ale ne Djokoviče. Hraje neuvěřitelně dobře a jeho obrana je prostě fantastická. Byl všude a parádně returnoval, pořád hluboko do pole. Teď je bezpochyby nejlepší na světě."

V dramatickém tie-breaku měl bělehradský rodák dva mečboly, ale Tsonga je i díky zlepšenému podání odvrátil. Sám využil třetí setbol a po výsledku 11:9 poslal utkání do čtvrtého setu. Na stejný obrat jako v duelu s Federerem, s nímž také prohrával 0:2 na sety, už ale nedosáhl. Djokovič prolomil hned jeho první podání v sadě a brejk už udržel.

Nejlepší tenista sezony tak vylepšil svou letošní bilanci na 47 výher a pouze jednu porážku, kterou mu uštědřil Federer v semifinále Roland Garros. Odložil tehdy Djokovičův nástup na tenisový trůn o měsíc.

Murray je semifinálovým smolařem Wimbledonu

Stále ještě vládnoucí světová jednička Nadal měl problémy pouze v prvním setu, v jehož dvanácté hře jako první ztratil servis a tím i sadu. Desetinásobný grandslamový vítěz poté pozvedl svou hru na vyšší úroveň a naopak Murray začal dělat nevynucené chyby.

V druhém a na začátku třetího setu získal Španěl sedm gamů v řadě a úplně obrátil vývoj zápasu. Murray tak vypadl v semifinále Wimbledonu třetí rok po sobě. Naopak Nadal si připsal jubilejní 20. vítězství na londýnské trávě za sebou, naposledy na nejslavnějším turnaji světa prohrál v roce 2007 ve finále s Federerem.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články