Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nemocnou Kvitovou by ve finále mohla nahradit Zakopalová

Praha - Tenistky Petru Kvitovou, Lucii Šafářovou, Andreu Hlaváčkovou a Lucii Hradeckou nominoval kapitán českého týmu Petr Pála na finále Fed Cupu proti Srbkám. S týmem bude trénovat také Klára Zakopalová a v případě, že Kvitová nestihne doléčit zánět průdušek, by mohla jedničku nahradit. Český výběr bude 3. a 4. listopadu ve vyprodané pražské O2 areně obhajovat loňský triumf z Moskvy.

Kvitová se kvůli nemoci odhlásila z probíhajícího Turnaje mistryň v Istanbulu, do kterého obhájkyně titulu vstoupila úterní prohrou s Polkou Agnieszkou Radwaňskou. Od lékařů má nařízen pětidenní klid a její start ve finále Fed Cupu by ohrožen být neměl.

"Uvidíme, až Peťa přijede, co řeknou doktoři a situace bude detailnější. Za pár dnů budeme moudřejší, ale věřím, že co se týká Fed Cupu, tak by měla být v pořádku," řekl Pála. "Ona vždy odvede maximum, podřídí Fed Cupu úplně všechno. Toho si cením, ale uvidíme, jak to bude, a musíme se s tím poprat," dodal Pála.

Pro Kvitovou je Fed Cup srdcovou záležitostí a očekává se, že udělá vše, aby ve finále nastoupila. "Už přijížděla na Fed Cup v horších stavech," připomněl Pála rok 2009. Kvitová tehdy měla začátkem týdne berle, ale pak v prvním utkání semifinále v Brně proti Američankám porazila Bethanii Mattekovou-Sandsovou.

Ivo Kaderka, prezident tenisového svazu:

"Loni jsem na letišti kapitánovi říkal, že má úkol vyhrát. Teď mu říkám: 'Máš úkol titul obhájit.'"

Proti Srbsku by Kvitovou měla ve dvouhrách doplnit sedmnáctá hráčka světa Lucie Šafářová. V Istanbulu se o víkendu na Turnaji mistryň rozehraje i druhý deblový pár světa Hlaváčková s Hradeckou, stříbrné olympijské medailistky z Londýna. "Dá se říci, že nominace byla jednodušší, i když není nikdy lehká, ale byla očekávaná. Snažil jsem se to holkám říci s předstihem," řekl Pála.

Pála o formu Kvitové a Šafářové strach nemá

Obě české singlistky v posledních měsících vyhrály jeden zápas ze čtyř, Pála však obavy z formy Kvitové a Šafářové nemá. "Člověk to musí brát, jak to je. Ale Petra se vždy během týdne dá do kupy," věřil Pála, že jeho jednička najde vítěznou formu. Kvitová ve Fed Cupu už dva roky neprohrála. "A věřím, že i Lucka bude ve formě. Ona tam vždycky nechá všechno a podá výborný výkon," řekl Pála.

Srbky povedou Ivanovičová s Jankovičovou

Srbský tým povede v Praze dvanáctá hráčka světa Ana Ivanovičová. S českou jedničkou Kvitovou má bilanci tří výher a jedné porážky, kterou zaznamenala letos na Australian Open. Naopak s Lucií Šafářovou prohrála čtyřiadvacetiletá vítězka Roland Garros z roku 2008 tři poslední vzájemné zápasy z pěti.

Sedmadvacetiletá Jankovičová, jíž patří v žebříku WTA momentálně 22. místo, s Kvitovou jediný vzájemný zápas vloni v hale v Linci prohrála. S Šafářovou má naopak pozitivní bilanci 5:1, naposledy se spolu utkaly dvakrát v minulé sezoně a obě si připsaly po jednom vítězství.

Srbky podle očekávání přijedou do Prahy v nejsilnější sestavě. Opírat se budou o bývalé světové jedničky Jelenu Jankovičovovou a Anu Ivanovičovou, které doplní Bojana Jovanovská s Aleksandrou Kruničovou. "Jsou nebezpečné v tom, že právě jako bývalé světové jedničky umí zahrát velký jednotlivý zápas a jsou zvyklé hrát před plným publikem," řekl Pála.

První si halu na finále vyzkouší v neděli právě Šafářová se Zakopalovou. Ostatní podle toho, kdy přijedou z Turnaje mistryň. Sobotní dvouhry začnou ve 13:30, nedělní program startuje v 11:00. Přímé přenosy nabídne ČT sport a náš web.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články