Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Nebude to exhibice, tvrdí Borg i McEnroe, kapitáni týmů v Laver Cupu

Nejen hvězdy současného světového tenisu přivedl do Prahy první ročník Laver Cupu, který se koná od pátku do neděle v O2 Areně. V centru zájmu jsou i kapitáni týmů světa a Evropy. Není divu, v úterý přistáli v Praze Björn Borg, švédský kapitán týmu Evropy, i John McEnroe, slavný americký bouřlivák, který povede výběr zbytku světa.

Björn Borg po příletu do Prahy na Laver Cup
zdroj: ČT4 autor: ČTK: Michal Kamaryt

Byli jako voda a oheň, ledově klidný Švéd, a divoký Američan, startující na první našlápnutí. Přesto si prý rozumějí. "Možná víc, než si lidi myslí. Jsme v kontaktu méně, než bych si představoval. On ale žije ve Stockholmu a já v New Yorku. Máme své rodiny, moje děti už odrostly a některé jeho jsou stále v dětském věku. Už proti sobě nehrajeme a nevídáme se tolik, jak bych chtěl," řekl osmapadesátiletý McEnroe směrem k Borgovi.  

Ten přiznává, že… "Je skvělé vidět Johna na druhé straně jako kapitána. Už jsme se o tom bavili a oba se na role kapitánů těšíme," uvedl Borg, pro něhož je tenis pořád hlavní součástí života. "Je pro mě důležitý, potřebuju ho. Pořád se mu věnuju, sleduju ho, miluju ho. Být tady je pro mě fantastické," přiznal jednašedesátiletý Borg po příletu do české metropole.  

Na Laver Cupu, který se má hrát pravidelně dva týdny po US Open střídavě v Evropě a USA, povede tým Evropy v čele s Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem. "Máme vynikající tým. Ale oni taky," řekl Borg směrem k celku světa. "Bodový systém to může udělat hodně zajímavé. Může se rozhodovat až v neděli. I když v to nedoufám, rád bych vyhrál před nedělí. Ale nikdy nevíte," usmál se.    

Je nám líto, video expirovalo.
Na Laver Cup se do Prahy sjíždějí osobnosti a kurt je připraven

V nové soutěži, v níž nastupuje šestice hráčů (čtyři podle žebříčku po Wimbledonu a další dva, které oznámili kapitáni po US Open), nepůjde o žádnou exhibici. "Laver Cup dostane během pár dní nejlepší hráče světa na jedno místo. To může mít úspěch," věří čtyřnásobný vítěz US Open. "Snažíme se o něco takového, čím je Ryder Cup v golfu. Nemyslím si, že exhibice v takovém formátu by vůbec mohla fungovat. Možná uvidíme trochu jiné emoce od hráčů, protože najednou budou jeden tým. Ale určitě by to neměla být exhibice," řekl Američan.

Borg nyní často dostává otázku, jestli postaví do čtyřhry společně Federera s Nadalem. "Je to dost dobře možné," naznačil Švéd a dodal: "Debly budou velmi důležité a záleží na vývoji. Ale jasně, každý chce vidět Rogera s Rafou hrát debl." A jak vidí v sestavě Evropy Tomáše Berdycha? "Je důležité ho mít v týmu, navíc v Praze," konstatoval Švéd.    

Jeho protějšek u výběru světa nevzpomíná rád na jiného tenistu s českými kořeny – Ivana Lendla. "Nebyli jsme nejlepší kamarádi na kurtu, nejsme ani teď a nikdy nebudeme," sdělil McEnroe a doplnil: "Ale myslím, že jsme si navzájem pomohli do vyšších tenisových sfér. Určitě to tak bylo. Respektuju, co do tenisu přinesl, jeho profesionalismus. Moc jsme se nemuseli, ale o to to bylo zajímavější," dodal s tím, že například porážka s Lendlem v jediném finále French Open, které hrál, ho stále mrzí. "Pokud bych ale měl vybrat jeden zápas, tak to byla moje nejhorší prohra," přiznal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články