Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Navrátilová: Kvitová je hvězda, kterou potřebujeme

Melbourne – Martina Navrátilová věří, že bude mít brzy následovnici a tenistka Petra Kvitová se stane jako druhá česká rodačka světovou jedničkou. Navrátilová to prohlásila v Melbourne na Australian Open, kde hraje soutěž legend. "Potřebujeme hvězdu, která bude mít svůj osobitý styl. Serena (Williamsová) hraje málo. Myslím, že Petra jí může být. Dokáže se prosadit," řekla Navrátilová. Dánka Caroline Wozniacká není podle ní skutečnou jedničkou. "Málokdo si to myslí, převažuje kvantita odehraných výsledků nad kvalitou," uvedla držitelka 18 grandslamových titulů ve dvouhře.

"Kdyby se žebříček počítal podle starého systému, byla by už Kvitová jedničkou, protože porazila více soupeřek ze špičky než Wozniacká," řekla Navrátilová. Dříve dostávaly tenistky bonusové body také za výhry nad elitními hráčkami. Na Australian Open bojuje o tenisový trůn čtveřice hráček. Nejlepší výchozí pozici má Kvitová, ale udržet se v čele může také Wozniacká a na první místo pomýšlejí ještě Viktoria Azarenková z Běloruska a Ruska Maria Šarapovová.

Kvitová je podle Navrátilové na začátku sezony ve výborné formě. "Její držení těla je fantastické," chválila českou tenistku po dnešní výhře v osmifinále nad Anou Ivanovičovou ze Srbska. "Netrefila smeč, byla trochu v rozpacích, ale dala se dohromady a ukázala sílu," řekla Navrátilová.

Martina Navrátilová: V předchozích letech i minulý rok by (Kvitová) ještě takové zápasy nejspíše prohrála, ale teď se dokáže oklepat. Je opravdu silná a jsem ráda, že nejsem na druhé straně sítě.

Kvitová se narodila v roce 1990, pár měsíců před devátým wimbledonským triumfem Navrátilové, která se později stala jejím tenisovým vzorem. "Teď je krásné, že mě s ní srovnávají, ale neberu to jako tlak navíc. Je to hezké," řekla Kvitová.

Martina Navrátilová nastoupila na Australian Open k soutěži legend a hned v prvním zápase se stala terčem nechtěného vtipu. Organizátoři její úvodní čtyřhru nasadili na kurt pojmenovaný po Margaret Courtové. Ta se nedávno už po několikáté vyjádřila proti sňatkům osob stejného pohlaví, jejichž obhájkyní Navrátilová i kvůli své sexuální orientaci už dlouhá léta je.

Pětapadesátiletá česká rodačka Navrátilová si nicméně z tohoto paradoxu nic nedělala a s duhovým proužkem na rukávu, který symbolizuje podporu gay komunitě, porazila po boku Nicole Bradtkeové dvojici Martina Hingisová, Iva Majoliová.

Martina Navrátilová (vlevo) na turnaji legend v Melbourne
zdroj: ISIFA

"Hrát na kurtu Margaret Courtové je vždycky čest," uvedla Navrátilová. "Není to nic osobního. Jen si prostě myslím, že její názory na manželství lidí stejného pohlaví jsou zastaralé," řekla majitelka osmnácti grandslamových titulů ve dvouhře.

Devětašedesátiletá Courtová, jež drží rekord s 24 triumfy na turnajích "velké čtyřky", je svými odmítavými názory k homosexualitě známá. Navrátilová uvedla, že se slavnou Australankou, která je křesťanskou kazatelkou, už několik let nemluvila. "Vždycky uznávala jen Adama a Evu a ne Adama a Steva. Nejde tady o náboženská práva, ale o lidská práva," řekla Navrátilová, jež se jako jedna z prvních sportovkyň přihlásila k minoritní sexuální orientaci.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články