Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Navrátilová: Český tenis je ve fantastické pozici

Singapur - Dlouholetá světová jednička Martina Navrátilová je nadšená z českých tenistek. Těm se daří nejvíce od vzniku samostatné České republiky, což dokazuje i účast dvou zástupkyň na Turnaji mistryň, Petry Kvitové a Lucie Šafářové, která navíc hraje čtyřhru stejně jako Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou.

Martina Navrátilová
zdroj: ČTK autor: Michal Doležal

Tolik Češek Masters nikdy nehrálo. "A to ještě utekla účast Plíškové!" připomněla Navrátilová, že Karolína Plíšková útočila na účast ve dvouhře a od postupu do elitní osmičky ji dělila čtyři místa.

Devětapadesátiletá Navrátilová přijela do Singapuru hrát čtyřhru legend a na velký počet Češek v Turnaji mistryň byla pyšná. "Český tenis je ve fantastické pozici. Holky jsou báječné," chválila. "Mezi muži je Tomáš Berdych ve špičce chudák sám," doplnila vítězka 18 grandslamů ve dvouhře.

Na Turnaji mistryň se Navrátilová potkávala v 80. letech s Hanou Mandlíkovou a s Helenou Sukovou, později s Janou Novotnou. "Nebylo to špatné," usmála se při vzpomínce a dodala: "Vlastně nebyla doba, kdy by nějaký Čech nevyhrával. Muž nebo žena. Pořád se tam někdo motal. Teď je to neuvěřitelné. Letos byly v jednu chvíli tři Češky v desítce. Když si to uvědomím, připadá mi neskutečné, že tak malá země s deseti miliony obyvatel má takové úspěchy."

Letos se při neúčasti světové jedničky Sereny Williamsové jen těžko hledá favoritka. "Jakmile není Serena ve hře, ostatní napadne: Teď můžu vyhrát já. Petra Kvitová asi není nadšená z pomalejšího povrchu. Je to otevřené," řekla Navrátilová, z Masters vítězka rekordních osmi titulů ve dvouhře a dvanácti ve čtyřhře.

Je nám líto, video expirovalo.
Navrátilová: Jsem na holky strašně pyšná

Uvažovala, jak by dopadla, kdyby se ve své formě postavila současné špičce. "Vždycky bych vypadla v prvním kole," vtipkovala a tvrdila, že by konfrontaci zvládla. "Hrála bych trochu jinak, ale stejně bych se snažila najít cestu k síti a vzít výměnu do vlastních rukou. Tenistky dávají větší rány, což mně ale nevadilo. Pořád záleží na tom, kdo udělá víc chyb, dá víc vítězných míčů a vycítí zlomové body."

Ve společnosti dalších bývalých jedniček Tracy Austinové z USA a Španělky Arantxy Sanchezové-Vicariové kritizovala nabitý kalendář, který obsahuje 57 turnajů v 33 zemích. "Něco se musí změnit, ale o tom jsem mluvila už před třiceti lety," říkala Navrátilová. "Na US Open letos skrečovalo první kolo jedenáct tenistů během zápasu. Program potřebuje být volnější a kratší," uvažovala.

Otázkou proto je, jestli nezměnit formát týmových soutěží Davis Cupu a Fed Cupu. "Díky nim se rozšířil tenis do všech koutů světa, ale hráči za to platí zraněním," řekla a plánovala to probrat na večeři s novým šéfem WTA Stevem Simonem.

Loni sledovala Navrátilová Češky v Praze při finále Fed Cupu. Pozvánku dostala i letos, ale vzhledem k náročnému cestování předtím na duel s Ruskami v půlce listopadu do O2 areny nedorazí. "Doufám, že holky vyhrajou," přála týmu kapitána Petra Pály. "Proti Ruskám jim samozřejmě strašně fandím. To je jasné!"

Finále se podle ní bude odvíjet od toho, jestli do Prahy dorazí Maria Šarapovová. "Bez Šarapky by to mělo být celkem jasné. Pokud přijede, bude to těsnější, ale stejně by to holky měly zvládnout. Nemají slabinu," řekla Navrátilová o Češkách.

Dlouhodobá bojovnice za práva homosexuálů se s nástupem sociálních sítí často vyjadřuje k dění ve světě. "Můžu se podělit o svoje názory, napsat je ostatním. Vždycky jsem četla noviny, zajímala jsem se o celý svět, a to mi zůstalo," řekla.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články