Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Navrátil sáhl po neznámém jméně. Je to splněný sen, říká nováček Macháč

V kádru českého týmu pro kvalifikační utkání Davis Cupu s Nizozemskem se objevilo i jedno nepříliš známé jméno. Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil povolal osmnáctiletého Tomáše Macháče. Nováček týmu chce v Ostravě především sbírat zkušenosti.

Jaroslav Navrátil
zdroj: ČTK autor: Pavel Lebeda

Zatím jeho jméno znají jen tenisoví znalci. Rodák z Berouna v říjnu oslavil teprve osmnácté narozeniny. "Na Davis Cup jsem se začal dívat, hned když jsem dostal raketu do ruky. Byla na těch zápasech neuvěřitelná atmosféra a to jsem si říkal, že se tam chci jednou dostat. To, že se to povedlo ještě teď, když mi je tolik let, tak to beru jako splněný sen. A pokusím se přidat nějakou sílu do týmu. Moc si toho cením," radoval se Macháč.

Macháč si o zájem nehrajícího kapitána Jaroslava Navrátila řekl skvělými podzimními výsledky. Během listopadu vyhrál po sobě tři turnaje na mužském okruhu Futures v Milovicích, Opavě a Říčanech, dařilo se mu i v barvách Sparty v domácí extralize. Bývalý 16. hráč juniorského žebříčku tak zaznamenal obrovský skok v pořadí i mezi muži a v žebříčku ATP vystoupal prakticky z nuly až na 534. místo.

"Ty tři tituly z Futures pro mě doposud byly největší úspěchy. Ale nominace na Davis Cup tohle jednoznačně přebila a je u mě top," vysvětlil někdejší člen stříbrného družstva z mistrovství Evropy hráčů do 16 let a stabilní člen mládežnických reprezentačních výběrů.

Po boku zkušenějších Rosola, Veselého a Pavláska žije Macháčova šance, že by se dostal o víkendu na dvorec. Navrátil i s ohledem na nový herní systém nevyloučil, že by jednoho ze dvou nováčků Macháč - Lehečka nasadil do hry. "To by už bylo něco neuvěřitelného a neskutečného," zasnil se Macháč. "Pokusím se tento týden zamakat, připravit se, abych, kdybych náhodou nastoupil, předvedl svůj nejlepší výkon."

Zatím si zvyká na ostravský kurt. "Přecházel jsem z koberce, takže tohle je hodně pomalé. Ze začátku to bylo těžké se s tím srovnat, ale už je to lepší. Za pár dnů si zvyknu," dodal Macháč.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články