Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Navrátil o Srbsku: Cesta k titulu povede přes Tipsareviče a čtyřhru

Praha – Již jen poslední krok chybí českým tenistům k tomu, aby obhájili titul v Davisově poháru. Nečeká je však jednoduchý úkol. Jejich finálovým soupeřem bude Srbsko v čele se světovou jedničkou Novakem Djokovičem. Kapitán českého týmu Jaroslav Navrátil však věří, že v Bělehradě by mohla cesta k zisku druhé salátové mísy v řadě vést osvědčenou českou cestou - přes dvojku soupeře a výhru ve čtyřhře.

Radost českých tenistů
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Češi se se Srby střetnou potřetí za čtyři roky. V roce 2010 prohráli v Bělehradu 2:3, i když po čtyřhře vedli 2:1, a loni ve čtvrtfinále doma vyhráli 4:1. Zásadním rozdílem bylo, že při výhře Srbů figuroval v týmu Novak Djokovič, zatímco do Prahy nepřijel.

Letos první hráč světa Djokovič opět Davisův pohár hraje a chybět by neměl ani ve finále. "S Djokovičem nemají kluci dobrý zápasy," připomněl český kapitán Jaroslav Navrátil, že Tomáš Berdych má s Djokovičem bilanci 2:14 a Radek Štěpánek 1:8. "Jet do Srbska s minus dvěma body je strašně těžké," konstatoval Navrátil.

Cesta k udržení "salátové mísy" by tak měla vést přes srbskou dvojku Janka Tipsareviče, který neprožívá ideální sezonu. "Dva body se přes něj dají uhrát," přitakal Navrátil a pevně věřil i síle čtyřhry v podání Berdycha se Štěpánkem, vítězů 13 ze 14 deblů v soutěži. Proti nim nejspíše nastoupí Ilija Bozoljac a Nenad Zimonjič. "Nechci Srby podceňovat, ale čtyřhra je nejschůdnější ze všech bodů," řekl Navrátil.

Tenisté i kapitán si do poslední chvíle přáli finále proti Kanadě s Milosem Raonicem a Vaskem Pospisilem. "Bral bych je," pokýval hlavou Berdych po postupu do finále. "Já taky, ale realisticky to vypadá na Srbsko," doplnil Štěpánek.

Navrátil věřil, že oproti roku 2010 a tehdejší porážce jsou letošní šance na výhru o něco větší. Srbům chybí kvůli trestu za doping Viktor Troicki, proto nemůžou ve dvouhrách rozložit síly na tři hráče. "Bude to přijatelnější," řekl Navrátil a předpovídal, že tentokrát se nebude hrát na antuce. "Protože Tipsarevič ani debl na antuce neumí. Zvolí tvrdý povrch, ale pomalejší, aby to skákalo nahoru," uvažoval Navrátil.

V Bělehradu budou hrát tenisté proti silnému soupeři a jeho bouřlivému publiku. "Musíme to čekat. Je to jedno z nejhorších prostředí, to nejsou tenisoví fanoušci. To jsou fotbaloví, už jsme si to vyzkoušeli. Musíme se s tím poprat a o to víc se kluci semknou a lépe se připraví, abychom tam dokázali uspět," věřil kapitán.

"Stejně bude nejdůležitější to, co předvedeme my. Musíme být zdraví a v té nejlepší formě, co to půjde," měl jasno Štěpánek, kudy vede cesta k obhajobě.

Na cestu do Srbska se s předstihem připravovali členové České sportovní, která marketingově zajišťuje zápasy Davisova poháru pro český tým. Už dva měsíce před semifinále zamluvili hotely v Bělehradu. "Před třemi lety byl problém s rezervací hotelů, proto už teď máme zamluvenou dostatečnou kapacitu," řekl majitel agentury Miroslav Černošek a dodal, že domluvený je také letecký speciál pro hráče.

Fanoušci se nejspíš mohou těšit na speciální balíčky, které budou nabízet cestovní kanceláře. "Aby se jich tam dostalo co nejvíce," řekl Černošek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články