Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Nadvláda Prostějova nad tenisovou extraligou pokračuje, ve finále zdolal Spartu

Prostějov - Tenisté Prostějova jsou počtrnácté v historii a podeváté v řadě mistry extraligy. Finálové soupeře z pražské Sparty porazili 6:2 poté, co poslední rozhodující triumf přidala ve čtyřhře dvojice Jiří Veselý, Martin Kližan.

Adam Pavlásek
zdroj: ČTK autor: Peřina Luděk

Prostějov kraluje tenisové extralize od roku 2007 (v roce 2009 se soutěž kvůli finále Davisova poháru nehrála). "Každý rok je pro nás velice prestižní a snažíme se uhájit pozici nejlepšího klubu v České republice. Číslo je fantastické a je to skvělá práce hráčů i zázemí klubu," řekl trenér prostějovského týmu a bývalý pátý hráč světa Jiří Novák.

Zpočátku finále ale favorit trošku znejistěl. Slovák Norbert Gomboš sice zajistil první bod, jenže pak překvapivě prohráli Barbora Strýcová i Jiří Veselý. O obrat se následně ve dvouhrách postarali Lucie Šafářová, Adam Pavlásek a Slovák Martin Kližan, rozhodující bod přidali ve čtyřhře mužů Veselý s Kližanem.

O jedno z překvapení se postaral Marek Michalička. Aktuálně 355. hráč žebříčku ATP, který od září trénuje na univerzitě v USA, porazil o tři sta míst výše postaveného Veselého 6:2 a 6:3. "Před pár lety jsem tady zdolal (Němce) Floriana Mayera, ten byl ještě výš než Jirka, takže tohle je můj druhý nejlepší výsledek," řekl Michalička.

Tři sety na výhry potřebovali Pavlásek i Gomboš, naopak jistě zvítězili Kližan i Šafářová, která zvýšila na 4:2 po výhře nad Švýcarkou Stefanií Vögeleovou. "Po dlouhé době jsem si zahrála v hale, protože jsem absolvovala přípravu na Floridě. Je dobré si zahrát zápas před cestou do Austrálie," podotkla Šafářová.

Levou rukou hrající Veselý a Kližan zpečetili triumf Prostějova výhrou v deblu nad dvojicí Michalička, Michal Konečný 6:2 a 7:6. "Extraliga je mimořádná a jsem rád, že můžu být u toho," prohlásil Veselý. Pavlásek s Gombošem vyhráli poté, co hostující pár Vocel, Papík po první sadě skrečoval.

Hráčkou Prostějova je i Petra Kvitová, která obyčejně finále hrává, tentokrát ale v týmu nebyla kvůli únavové zlomenině nohy. Úterní loupežné přepadení v jejím bytě, po němž musela na operaci pořezané levé ruky, ji nyní vyřadilo ze hry minimálně na půl roku.

Spoluhráči z Prostějova jí vítězství věnovali a společně se soupeři po finále poslali Kvitové povzbuzující vzkaz. Oba týmy se nechaly vyfotografovat s transparentem s fotkou tenistky a vzkazem "Myslíme na tebe. Jsme s tebou". Bývalý trenér Kvitové David Kotyza navíc oblékl černé triko s nápisem "Peťo pojď".

Sparta postoupila do finále poprvé od roku 2000, kdy podeváté získala titul. Předtím zvítězila například i za pomoci Martiny Navrátilové, Jana Kodeše, Hany Mandlíkové či Renaty Tomanové v letech 1970-1974, 1976, 1978 a v roce 1980.

TK Agrofert Prostějov - TK Sparta Praha 6:2

Gomboš (SR) - Vocel 6:1, 4:6, 6:4, Strýcová - Kristýna Plíšková 2:6, 6:4, 4:6, Veselý - Michalička 2:6, 3:6, Kližan (SR) - Konečný 6:3, 6:3, Pavlásek - Papík 7:6 (12:10), 4:6, 6:3, Šafářová - Vögeleová 6:4, 6:2, Veselý, Kližan - Michalička, Konečný 6:2, 7:6 (7:2), Pavlásek, Gomboš - Vocel, Papík 6:3 skreč.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články