Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Naděje žije. Berdych porazil na Turnaji mistrů Roddicka

Londýn - Český tenista Tomáš Berdych porazil ve svém druhém utkání na Turnaji mistrů v londýnské O2 Areně Američana Andyho Roddicka 7:5, 6:3 a udržel si ve skupině A naději na postup do semifinále. V pátek se pětadvacetiletý Berdych v posledním utkání střetne se Španělem Rafaelem Nadalem, který ve večerním utkání porazil Novaka Djokoviče 7:5 a 6:1. Do semifinále má nejblíže Nadal, který má na kontě jako jediný dvě výhry, ale postoupit stále mohou všichni čtyři hráči. O osudu skupiny A se rozhodne v pátek.

Berdych po výhře nad Roddickem v rozhovoru na kurtu souhlasil s moderátorem, že má šanci postoupit. "Určitě. Hraji poprvé turnaj ve skupinách a po prohře jsem se dostal vítězstvím do hry. Mám to ve svých rukách a bude záležet na dalším utkání," řekl Berdych, který může teoreticky postoupit, i když s Nadalem prohraje, ale v tom případě by musel Roddick porazit Djokoviče, aby rozhodoval poměr setů.

Roddick začal utkání drtivým servisem, ale Berdych držel krok, i když si podání bránil s o poznání větší námahou. Nehrál ale tolik pasivně jako při premiéře na Masters s Djokovičem. Častěji chodil k síti a postupně hrál odvážněji.

Kritickou chvilku Berdych přežil za stavu 4:5 a 15:40. Oba setboly ale odvrátil a vzápětí využil svůj první brejkbol excelentním vítězným returnem. První sadu Berdych ukončil bez problémů při podání a do ztichlé haly zaznělo jeho nadšené: "Jo!" "Všechno šlo v utkání o dost lépe než v prvním duelu. Po odvrácených setbolech jsem získával sebejistotu a hrál lépe a lépe," usmíval se Berdych.

Berdych vyhrál na Turnaji mistrů zápas jako první český tenista po osmi letech. Před ním se radoval v roce 2002 Jiří Novák po výhře nad Američanem Andrem Agassim. Ze skupiny ale Novák tehdy nepostoupil, to naposledy dokázal Ivan Lendl před 19 lety.

Berdychova sebejistota se projevila ve výměnách, hrál klidně a mohl si dovolit čekat na chybu amerického hráče. Do tlaku se dostával forhendem jako v červenci při své wimbledonské jízdě do finále a rovněž mu fungoval servis. "Ano, tohle je wimbledonský Berdych," komentoval zápas Brit Tim Henman pro BBC.

Dobrá práce Berdycha přinesla úspěch v páté hře. Vítězný forhend a několik chyb Roddicka znamenaly brejk na 3:2, který potvrdilo i jestřábí oko. Naštvaný Američan, který v pondělí podlehl po boji ve třech setech Nadalovi, rozbil vzteky cestou na lavičku raketu. Opět sebejistý Berdych si závěr zápasu užil, zatímco překvapený Roddick se utápěl v chybách. Rodák z Valašského Meziříčí si už zápas nenechal utéct a za hodinu a pětadvacet minut proměnil při podání Roddicka hned svůj první mečbol.

Tomáš Berdych se raduje z vítězství
zdroj: ČTK/AP autor: Alastair Grant
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články