Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Nadal prohrál na Turnaji mistrů i podruhé, do semifinále postoupil Ruud

Rafael Nadal není ve své kůži, na Turnaji mistrů prohrál i druhý zápas ve skupině. Nejvýše nasazený hráč tentokráte nestačil na Félixe Augera-Aliassima z Kanady, kterému podlehl 3:6 a 4:6. Postup do semifinále si naopak zajistil Casper Ruud po dramatickém vítězství 6:3, 4:6, 7:6 nad Američanem Taylorem Fritzem. Norský tenista v tie-breaku rozhodující sady vedl už 5:1, ale poté nevyužil dva mečboly, a nakonec vyhrál 8:6.

Nadal zatím na závěrečném podniku sezony nezískal ani set, přesto mohl vítěz rekordních 22 grandslamů mít před posledním duelem teoretickou šanci na postup. Tu mu ale už ziskem prvního setu sebral Ruud.

Šestatřicetiletý Nadal, který kvůli zdravotním problémům od července odehrál jen šest soutěžních zápasů, držel se soupeřem krok jen v prvním setu. Za stavu 3:4 při vlastním servisu ztratil vedení 40:0 a Auger-Aliassime pak už zápas kontroloval.

Ve druhé sadě se dvaadvacetiletý Kanaďan ujal vedení 3:1 a zápas dovedl k vítězství, kterým si udržel šanci na semifinále. K výhře si Auger-Aliassime pomohl 15 esy, Nadal zaznamenal jediné.

Pro španělskou hvězdu porážka znamená prakticky jisté vyřazení ve skupině Turnaje mistrů. Právě titul ze závěrečného podniku roku Nadalovi jako jediný z velkých úspěchů v bohaté sbírce chybí.

"Jsou tady ale i pozitivní věci. Za poslední tři týdny jsem zvládl odehrát dva turnaje, to se mi dlouho nepodařilo," prohlásil Nadal. "Jen potřebuji získat zpět sebevědomí, abych se dostal na nejvyšší úroveň," dodal.

"Samozřejmě nevím, jestli se na ni někdy dostanu. Ale udělám pro to všechno," uvedl Nadal, jenž vyřazením přijde o šanci na návrat na první místo světového žebříčku.

V takovém případě by se jeho devatenáctiletý krajan Carlos Alcaraz stal nejmladší jedničkou na konci roku do zavedení žebříčku v roce 1973.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články