Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Nadal letošní restart okruhu ATP neočekává a říká: Obávám se o Australian Open 2021

Rozběhne se okruh ATP a WTA v roce 2020? Podle španělského tenisového krále Rafaela Nadala je to nepravděpodobné. Vzhledem k rozdílnému průběhu pandemie koronaviru ve světě je totiž cestování po turnajích v současnosti nereálné. "Sezona je víceméně ztracená. Mám větší starost o Australian Open, než o to, co se stane letos," konstatoval druhý hráč singlového žebříčku. V podobném duchu se už dříve vyjádřili Petra Kvitová nebo Andy Murray z Velké Británie.

Rafael Nadal s trofejí pro vítěze turnaje v Acapulcu
zdroj: REUTERS autor: Henry Romero

O osud AO se kromě Nadala obává také ředitel lednového grandslamu Craig Tiley, který pracuje i s variantou, že ani za 8 měsíců nemusí být celosvětová situace tenisu nakloněna. "Máme čtyři scénáře. Ten nejhorší je, že se hrát nebude. Lepší verzí je konání za přísných hygienických opatření a výhradně s domácími příznivci," prohlásil Tiley.

Šíření onemocnění covid-19 zastavilo sezonu v březnu a doposud vedlo mimo jiné ke zrušení Wimbledonu nebo odložení Roland Garros na září. Osud US Open, jež má odstartovat 24. srpna v nejvíce zasaženém americkém státě New York, zůstává ve hvězdách.

Okruh ATP a WTA je oficiálně zastaven do 31. července. Nadal nicméně očekává, že u zmíněného termínu nezůstane. "Přál bych si, abychom se před Vánocemi vrátili zpět, ale mám pocit, že se tak nestane. Bohužel," poznamenal sklesle v rozhovoru pro deník El Pais.

Andy Murray o sezoně:

"Myslím, že tenis bude jedním z posledních sportů, které se vrátí do normálního stavu, protože v něm přijíždí na jedno místo hráči a trenéři z celého světa."

Hlavním problémem restartu "bílého sportu" v globálním měřítku je i podle devatenáctinásobného grandslamového šampiona cestování. "Každý týden bychom se přesouvali z města do města a z hotelu do hotelu po celém světě," upozornil a dodal. 

"I když bychom hráli utkání bez diváků, do organizace turnajů je zapojena spousta lidí, což nelze ignorovat." 

Naděje, ale také spousta nenahraditelných ztrát

Ve Španělsku se počet nakažených v posledních dnech snižuje a například profesionální sportovci mají po dvou měsících opět povoleno trénovat na veřejnosti, ale Nadal optimismus krotí.

"Je to o něco málo lepší - pravdou však zůstává, že jsme si prošli velmi těžkým měsícem a půl, který byl naplněn spoustou nenahraditelných ztrát," připomněl tisíce obětí v zemi.

Sport
zdroj: ČT4

Rodák z Manacoru si mimo jiné uvědomuje i nejistou ekonomickou situaci ve světě, jež se k pandemii váže. "Jde bezesporu také o finanční problém. Celá řada lidí přichází o práci. Doufám, že se vše vrátí do normálu v řádu měsíců, a ne let." 

"Mnoho věcí je v současnosti důležitějších než tenis," zakončil Nadal.

Počet potvrzených případů nemoci covid-19 se ve Španělsku blíží 220 tisícům a téměř 26 tisíc lidí s koronavirem zemřelo.

Zdroj
Daily Mail, Sky Sports

Hlavní zprávy

Nejčtenější články