Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Nadal Federera porazil ve dvou setech, ve finále se střetne s Djokovičem

Londýn - Své druhé finále na Turnaji mistrů si zahraje Rafael Nadal. Španělský hráč v dnešním semifinále porazil Rogera Federera 7:5 a 6:3 a bude bojovat o trofej, kterou ještě ve své kariéře nezískal. Ve finálovém klání se postaví Novaku Djokovičovi, jenž rovněž ve dvou setech porazil Stanislase Wawrinku 6:3, 6:3.

Rafael Nadal na Turnaji mistrů
zdroj: AP Photo autor: Kirsty Wigglesworth

V úvodním setu si první šanci na brejk vypracoval švýcarský tenista, ale ani jeden ze tří brejkbolů za stavu 3:2 nevyužil. Federer byl při svém servisu naprosto suverénní až do koncovky setu. Nadal se poprvé dostal na returnu do hry v devátém gamu a hned první brejkbol proměnil. Šanci ukončit set při vlastním podání však nevyužil, protože Federer vyhrál dech beroucí třicetiúderovou výměnu a následný brejkbol využil. Za stavu 5:5 však ztratil šestý nasazený hráč podání podruhé a světová jednička už nezaváhala. Set Nadal ukončil čistou hrou.

Španěl ocenil soupeřův výkon z úvodu zápasu. "Na začátku mu dobře fungoval servis. Mám pocit, že v prvním setu hrál velmi dobře. Měl k brejku blíž než já, do stavu 4:4 byl lepším hráčem," uvedl sedmadvacetiletý rodák z Mallorky.

Ve druhé sadě už získal sedmadvacetiletý Španěl výraznější převahu. Díky brejku v páté hře odskočil na 4:2 a Federer nevyužil ani poslední šanci na zvrat, která se mu naskytla. Když za stavu 3:4 vedl 30:15 při Nadalově servisu, nedokázal vrátit Španělovo druhé podání do dvorce. Nadal ošemetnou situaci zvládl a zápas pak po 80 minutách ukončil na returnu.

Sport
zdroj: ČT4

Federer, který letos získal pouze jediný turnajový titul a o účast na Turnaji mistrů musel bojovat do poslední chvíle, litoval postupného zhoršování kvality své hry. "Nedokázal jsem v průběhu celého zápasu zůstat konzistentní, proto si zasloužil vyhrát," poznamenal dvaatřicetiletý Švýcar. Nadal jej porazil poprvé na tvrdém povrchu v hale a bilanci vzájemných zápasů s tradičním rivalem upravil na 22:10. Ve finále se utká s vítězem večerního duelu mezi favorizovaným srbským obhájcem titulu Novakem Djokovičem a dalším Švýcarem Stanislasem Wawrinkou.

Nadal si více cení turnajového úspěchu než toho, že po dnešku už dokázal Federera porazit na každém povrchu. "Vždycky je více uspokojující vyhrát turnaj než dílčí vítězství. Takže pro mě je důležitější být ve finále posledního turnaje roku než mít šanci porazit Rogera," dodal Španěl, který po sedmiměsíční zdravotní pauze díky skvělým výkonům od únorového návratu zakončí rok jako světová jednička.

Nadal (1-Šp.) - Federer (6-Švýc.) 7:5, 6:3.

Ve druhém semifinále sice Wawrinka vystrašil Djokoviče povedeným úvodem a vedl 2:0, ale od té doby kraloval na dvorci Srb a ve zbytku utkání povolil soupeři už jen čtyři hry. Na podzim vyhrál Djokovič podvacáté za sebou a Turnaj mistrů má šanci vyhrát potřetí v kariéře.

"Chci dokončit sezonu co nejlépe," řekl na kurtu Djokovič, který už nemůže Nadala připravit o pozici světové jedničky. Účast Djokoviče ve finále Turnaje mistrů znamená, že přijede se zpožděním na finále Davisova poháru do Bělehradu, kde bude Srbsko od pátku do neděle hostit české obhájce titulu.

Djokovič - Wawrinka (7-Švýc.) 6:3, 6:3. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články