Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Na podporu tenistů se vybralo přes šest milionů dolarů

Do fondu solidarity pro hráče a hráčky z nižších pater žebříčků vybraly mezinárodní tenisové organizace více než šest milionů dolarů. Projekt jim má pomoct překonat existenční problémy, do kterých se mohou kvůli koronavirové pandemii dostat. Do akce se společně zapojili profesionální asociace mužů ATP, ženská WTA, mezinárodní federace ITF i pořadatelé všech čtyř grandslamových turnajů.

Tenisové hvězdy přispěly na pomoc požáry zmítané Austrálii
zdroj: ČTK/ZUMA

Peníze budou rozděleny rovným dílem mezi zhruba 800 tenistů a tenistek, hráče dvouhry i čtyřhry. Jejich vyplácení budou řídit ATP a WTA podle kritérií, která budou brát v úvahu žebříčkové postavení a dosavadní výdělky na turnajích. Přesné podmínky zatím nebyly zveřejněny.

Na projektu by se měli podílet i přední tenisté včetně Novaka Djokoviče, Rogera Federera nebo Rafaela Nadala. Naopak Rakušan Dominic Thiem nedávno prohlásil, že plánovaný společný fond podpořit nehodlá.

"Znám Futures Tour, sám jsem tam dva roky hrál. Je tam mnoho lidí, kteří sportu nepodřizují všechno a nechovají se jako profesionálové," řekl Thiem v rozhovoru pro Kronen Zeitung o sérii turnajů pod hlavičkou tenisové federace ITF. "Nechápu, proč bych měl takovým lidem dávat peníze. To je raději daruju lidem nebo institucím, které je skutečně potřebují," dodal šestadvacetiletý Rakušan.

Trojnásobný grandslamový finalista dále argumentoval tím, že on sám se stejně jako další elitní hráči na své úspěchy a s nimi spojené finanční ohodnocení hodně nadřel. "Nikdo z nás na vrcholu to nedostal zadarmo. Museli jsme si to vybojovat. V žádném zaměstnání nemáte záruku, že v něm budete jednou vydělávat spoustu peněz. Žádný tenista, ani ten, který je na žebříčku hodně nízko, nebojuje o přežití. Nikdo z nich nemusí hladovět," řekl Thiem.

Tenisová sezona byla stejně jako naprostá většina sportovního dění přerušena v březnu a momentálně je turnajový program zrušený nejméně do 13. července. Koronavirové pandemii padl za oběť mimo jiné i Wimbledon, který byl pro letošek zrušen. Pořadatelé Roland Garros přeložili pařížský antukový grandslam na podzimní termín.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články