Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Musetti táhne Římem, po Wawrinkovi vyřadil i Nišikoriho. Plíšková s Vondroušovou jsou ve čtvrtfinále

Osmnáctiletý Lorenzo Musetti je velkým překvapením turnaje v Římě. V pavouku vyřadil po Stanu Wawrinkovi další hvězdu světového tenisu, Japonce Keie Nišikoriho. Na takový úspěch čekal italský tenis více než 40 let, neboť v osmifinále jsou hned další tři Italové. Ve čtvrtfinále turnaje je Karolína Plíšková, která vyřadila Annu Blinkovovou 6:4 a 6:3. Postoupila i Markéta Vondroušová, když otočila duel s Polonou Hercogovou ze Slovinska a zvítězila 1:6, 6:1, 7:6.

Lorenzo Musetti
zdroj: ČTK/AP autor: Alfredo Falcone

V silné konkurenci zatím obstáli i překvapivý vítěz loňského Turnaje mistrů pro hráče do 21 let Jannik Sinner, Matteo Berrettini a Stefano Travaglia.

"Máme teď spoustu mladých hráčů, což je pro italský tenis ohromné," řekl devatenáctiletý Sinner, který ve středu vyřadil třetího nasazeného Řeka Stefanose Tsitsipase.

Musetti o den později navázal na výhru nad trojnásobným grandslamovým vítězem Švýcarem Stanem Wawrinkou vítězstvím 6:3 a 6:4 nad Nišikorim, bývalou čtyřkou světového žebříčku a finalistou US Open z roku 2014.

"Vždycky jsem byl bojovník, válečník, ale měl jsem výkyvy a moje výkony šly nahoru a dolů v posledních letech," řekl Musetti, vítěz juniorky na loňském Australian Open. Zápas s Nišikorim byl jeho teprve třetím duelem na okruhu ATP.

Může se stát, že ve čtvrtfinále ve Foro Italico narazí na světovou jedničku Srba Novaka Djokoviče. "Cítím se tady v Římě opravdu dobře a za poslední týdny jsem se hodně zlepšil. Snažím se být na kurtu klidný a zůstat pozitivní," dodal Musetti.

Světová jednička Djokovič v osmifinále zvládl více než dvouhodinový duel s krajanem Filipem Krajinovičem, s nímž především v úvodní sadě sváděl vyrovnanou bitvu, než vyhrál 7:6, 6:3.

Devítinásobný šampion Nadal, jenž v Římě startuje poprvé po sedmiměsíční pauze, měl výrazně méně práce s dalším Srbem Dušanem Lajovičem. Za hodinu a půl Španěl vyhrál 6:1, 6:3.

Karolína Plíšková
zdroj: ČTK/AP/Frank Franklin II

Do čtvrtfinále prošla Karolína Plíšková. Obhájkyně titulu a nasazená dvojka zdolala Rusku Annu Blinkovovou 6:4, 6:3 a poprvé od lednového Australian Open uspěla na okruhu WTA ve dvou utkáních po sobě. Její další soupeřkou bude buď Belgičanka Elise Mertensová.

Zápas sice začala prohraným vlastním servisem, ale vzápětí získala podání soupeřky a druhý brejk se jí povedl v desátém gamu, v němž neztratila ani fiftýn.

V druhé sadě vedla Plíšková už 5:1, pak sice ztratila podání, ale žádný zádrhel na cestě do čtvrtfinále nedopustila. Utkání zakončila opět čistou hrou.

Vondroušová ztratila proti Hercogové úvodní set za 27 minut 1:6, když si dokázala jen jednou udržet podání.

Druhý ale stejným poměrem vybojovala a soupeřka si před třetí sadou vyžádala čas na ošetření zad.

Do rozhodujícího dějství vstoupila lépe česká turnajová dvanáctka, rychle vedla 3:0 a 4:1, pak ale Slovinka opět vyrovnala hru a za stavu 6:5 podávala na vítězství.

Finalistka loňského French Open si ale dokázala vynutit tie-break, v němž navzdory dvěma dvojchybám zvítězila 7:5. Ve čtvrtfinále čeká Vondroušovou čtvrtá nasazená Elina Svitolinová z Ukrajiny.

Italian Open se hraje bez diváků, což se má o víkendu změnit. Na nedělní semifinálové zápasy i pondělní finále může přijít až 1000 fanoušků, oznámil ministr sportu Vincenzo Spadafora. "Je to první, ale důležitý krok k normálnímu stavu ve sportu," řekl. 

Turnaj v Římě:

Dvouhra - 3. kolo: Karolína Plíšková (2-ČR) - Blinkovová (Rus.) 6:4, 6:3.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články