Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Murray si opět zahraje ve finále Australian Open

Melbourne - Britský tenista Andy Murray si po roce opět zahraje na Australian Open o titul. V semifinále porazil Španěla Davida Ferrera 4:6, 7:6, 6:1, 7:6 a ve finále se utká s Novakem Djokovičem ze Srbska. Murray navíc může ukončit téměř 75 let dlouhé čekání Velké Británie na vítězství v mužské dvouhře na grandslamu. V soutěži juniorů má na dosah double Čech Jiří Veselý. V Melbourne spolu se Slovákem Filipem Horanským vyhrál finále čtyřhry a o titul si navíc zahraje také v sobotu i ve dvouhře.

Murray porazil Ferrera za tři hodiny a 46 minut a představí se ve svém třetím grandslamovém finále v kariéře. Vítěz Australian Open z roku 2008 Djokovič má sice se svým příležitostným tréninkovým partnerem Murrayem na okruhu ATP bilanci 4:3, poslední tři zápasy však pokaždé vyhrál skotský tenista.

V případě vítězství může Murray ukončit 75 let dlouhou sérii britských tenistů bez grandslamového titulu. Posledním vítězem mužské dvouhry z Ostrovů je Fred Perry, který v roce 1963 triumfoval ve Wimbledonu a US Open. 

Sedmnáctiletý Veselý a o rok starší Horanský porazili ve finále deblu domácí dvojici Ben Wagland, Andrew Whittington dvakrát 6:4. V semifinále dvouhry si Veselý poradil s Britem Georgem Morganem 6:3, 6:4 a ještě v Melbourne neztratil ani set. Ve finále se český tenista utká s domácím nenasazeným hráčem Lukem Savillou na kurtu Roda Lavera.

Levou rukou hrající Veselý je prvním českým vítězem čtyřhry mezi juniory na Australian Open v historii turnaje a může se stát i prvním českým vítězem dvouhry juniorů v Melbourne. Čtyřhru v juniorce na grandslamu naposledy vyhrál Tomáš Berdych, který spolu se Švýcarem Stephanem Bohlim triumfoval na US Open v roce 2001.

Ve finále ženské čtyřhry triumfoval nejvýše nasazený pár Gisela Dulková, Flavia Pennettaová po vítězství 2:6, 7:5, 6:1 nad bělorusko-ruskou dvojicí Victoria Azarenková, Maria Kirilenková. Argentinsko-italské duo vybojovalo první společný grandslamový titul. Loni Dulková s Pennettaovou získaly sedm titulů na okruhu WTA a na grandslamech postoupily vždy minimálně do čtvrtfinále, ale jejich nejlepším výsledkem v nich bylo wimbledonské semifinále.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články