Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Murray je po další operaci kyčle. Doufám, že tím skončily bolesti, říká

Přišlo nevyhnutelné. Vítěz tří tenisových grandslamů Andy Murray podstoupil druhou, složitější operaci problémové pravé kyčle. Bývalý lídr světového žebříčku zákrok podstoupil v pondělí a kloub má po něm vybaven kovovým povrchem. Zda se mu podaří rozloučit se s kariérou na kurtu, není zatím jasné.

Andy Murray
zdroj: REUTERS autor: Tony O\'Brien

Podle původního plánu chtěl jednatřicetiletý Murray absolvovat ještě v červnu domácí grandslam Wimbledon, který dvakrát vyhrál. Už před dvěma týdny na Australian Open však po prohře v prvním kole naznačil, že zdravotní stav mu zřejmě další turnaj nedovolí. Poté se rozhodl pro další operaci.

V pondělí mu lékaři provedli takzvaný resurfacing, tedy povrchovou náhradu kyčelního kloubu, při níž se po obroušení nasadí na hlavici stehenní kosti kovová "čepička".

"Teď mám kovovou kyčel," uvedl Murray. "Cítím se trochu zničeně, ale doufám, že tím skončily moje bolesti," dodal skotský tenista, jenž první operaci podstoupil před rokem. Na kurty se vrátil v červnu, ale zvládl odehrát jen 15 zápasů.

Vedle dvou wimbledonských trofejí z let 2013 a 2016 má Murray ve sbírce také titul z US Open z roku 2012 a z Turnaje mistrů (2016), je dvojnásobným olympijským vítězem ve dvouhře z Londýna i Ria de Janeiro a s britským týmem v roce 2015 vyhrál Davisův pohár.

Rodák z Glasgow už dříve avizoval, že pokud se rozhodne pro radikální operaci, nebude to kvůli pokračování v tenisové kariéře, ale aby mohl vést kvalitní a plnohodnotný život.

Stejnou operaci loni podstoupil jiný špičkový tenista a jeden z nejlepších deblistů historie Američan Bob Bryan. Ve 40 letech se vrátil na kurty v lednu: pět měsíců po zákroku se představil s bratrem Mikem na Australian Open, byť, jak sám upozornil, to bylo ve čtyřhře, která neklade na hráče takové nároky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články