Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Muguruzaová usiluje o senzaci, jasnou favoritkou finále je ale Williamsová

Londýn – Pavouk ženské dvouhry na Wimbledonu vrcholí. O titul si to ve finále rozdají světová jednička Serena Williamsová a překvapení turnaje, jednadvacetiletá Španělka Garbiňe Muguruzaová. Jasnou favoritkou utkání je Američanka, která si případným triumfem může zajistit zisk 21. grandslamového titulu a dovršení nekalendářního Grand Slamu. Textový on-line přenos z finále sledujte na našem webu od 15:00.

Z pohledu statistik a historie je třiatřicetiletá Williamsová jasnou favoritkou. Američanka je popětadvacáté v grandslamovém finále, dvacetkrát už turnaj velké čtyřky vyhrála, zatímco Muguruzaová je v boji o titul poprvé. Williamsová už vydělala skoro 70 milionů dolarů, její soupeřka osmadvacetkrát méně.

V historických tabulkách je Williamsová s dvaceti grandslamovými tituly třetí za Němkou Steffi Grafovou (22) a Australankou Margaret Courtovou (24).

"Už jsem vyhrála tolik grandslamových titulů, že žádný další Wimbledon vyhrát nemusím," řekla pětinásobná vítězka londýnského turnaje. "Můžu klidně (finále) prohrát. Jistě, nebudu šťastná, ale nepotřebuju žádný další titul z Wimbledonu, z US Open. Už nemusím nic dokazovat," řekla Williamsová.

Sotva jí však někdo uvěří, že po dalším talíři pro vítězku Wimbledonu netouží. Jakmile vstoupí na centrkurt, probudí se v ní zabijácký instinkt a její razanci dokáže málokterá soupeřka čelit. Letos prohrála z 38 zápasů jen jeden.

Důvodem právě může být fakt, že hraje pro radost. "Dřív, třeba tak v osmnácti, jsem si zápasy taky užívala, ale byl to zároveň obrovský stres," řekla a dodala: "Teď, když přijdu na kurt na trénink či na zápas, už to je jen zábava. Nervozita před zápasem tam ale samozřejmě být musí, bez ní by zase nebylo něco v pořádku."

Na grandslamech Williamsová vyhrála už 27 zápasů v řadě. Ovládla poslední US Open, Australian Open, vyhrála i na antukovém Roland Garros a má tak šanci znovu získat tzv. "Serena Slam", který již zkompletovala v roce 2003 jako jednadvacetiletá.

S Muguruzaovou se střetla na okruhu WTA třikrát s bilancí 2:1. Loni s ní prohrála na Roland Garros a podle svých slov je i díky této porážce dnes tak silnou hráčkou. "Ta prohra mi otevřela oči. Řekla jsem si: Sereno, chceš být nejlepší na světě, tak musíš zamakat a zlepšit se," řekla.

Muguruzaová je první španělskou finalistkou po 19 letech a může navázat na triumf Conchity Martínezové v roce 1994. "Tehdy mi byl rok, takže si z toho nemůžu nic pamatovat," řekla Muguruzaová. Konec finále Martínezové s Martinou Navrátilovou pak viděla loni při Fed Cupu. "Smála jsem se u toho, protože ze záběrů mi to připadalo, že se to hrálo někdy v pravěku," řekla.

Španělka se v posledním roce výrazně zlepšila. Ještě loni brala z nervozity prášky na spaní
a před zápasy se klepala. "Teď už je nepotřebuju," přiznala španělským médiím
a pochvalovala si psychickou odolnost. "Dospěla jsem, jsem odolnější a víc si věřím," řekla. A ještě jednu věc zlepšila: "Naučila jsem se hrát na trávě."

Vítězka získá 1,88 milionu liber (okolo 72 milionů korun), poražená 940 tisíc (přes 35 mili. korun). Williamsová zůstane světovou jedničkou a Muguruzaová se poprvé posune do světové desítky: devátá bude v případě porážky a šestá po výhře.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články