Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Místo Štěpánka bude hrát v pátek dvouhru Minář

Ostrava - Kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil poslal místo Radka Štěpánka do páteční dvouhry čtvrtfinále Davisova poháru s Argentinou Iva Mináře, který se utká s Juanem Martinem del Potrem. Štěpánek bude šetřit zraněné koleno na sobotní čtyřhru a případný boj o rozhodující bod v závěrečné nedělní dvouhře. Úvodní zápas rozehraje v ostravské ČEZ Areně od 15:00 domácí jednička Tomáš Berdych, jehož soupeřem bude Juan Monaco.

"Radkovo zranění bylo závažné, proto jsem se po tréninku rozhodli, že zatížení ve všech třech dnech by bylo moc. Proto nebude hrát v pátek dvouhru," vysvětlil Navrátil nasazení 64. hráče světa Mináře.

Štěpánka stíhají zranění

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Petra Hrčky

Právě Štěpánek má za sebou měsíc plný zranění. Nejdříve se mu před Roland Garros ozvalo koleno, pak si před Wimbledonem podvrkl kotník. A na trávě v All England Clubu si zranění kolena obnovil. "Po tréninku jsme se domluvili, že riziko v případě mého nastoupení v pátek by bylo moc velký. V úvodní dvouhře proto nenastoupím a udělám vše, abych byl připraven na čtyřhru," řekl po dnešním losu Štěpánek. "Koleno mě bolí při úderech a omezuje mě to, abych hrál stoprocentně," uvedl.

V Davisově poháru se zatím Minář představil jen jednou. Předloni dostal šanci v utkání s Američany, v němž nestačil na Andyho Roddicka. "Opět budu hrát proti hráči ze světové desítky. Bude to těžký zápas, ale udělám vše, aby tam případně bod byl a mohli jsme třeba hrát semifinále," uvedl Minář k utkání proti světové pětce Del Potrovi.

Sobotní čtyřhru by měla zajistit dvojice Štěpánek - Dlouhý

Štěpánek by měl do sobotní čtyřhry nastoupit s deblistou Lukášem Dlouhým, letošním vítězem French Open. I zde je ale možné, že dojde ke změně - Štěpánek by mohl hrát také s Berdychem. Soupeř nahlásil Del Potra. Jeho partnerem by měl být Leonard Mayer, který nahradil Davida Nalbandiana, jenž se zotavuje z operace kyčle.
Berdych začne v neděli s Del Potrem a pak by měli hrát Minář s Monakem, ale je možné, že nastoupí Štěpánek. "Neděle je ještě daleko, o tom se budeme bavit později," nechtěl spekulovat Štěpánek.

Argentina podle očekávání do úvodního dne nasadila Del Potra a Monaka, ale výběr soupeře ji mírně zaskočil. "Je to trochu překvapivé rozhodnutí, musíme však bojovat o každý bod bez ohledu na to, kdo stojí na druhé straně. Těžký bude každý zápas," řekl nehrající kapitán Modesto Vázquez.

Del Potra, který se vnitřně chystal na boj se Štěpánkem, se dotkla nominační rošáda. "Ivo Minář je ale velmi dobrý hráč, má dobrou sezonu a na tomto povrchu to s ním nebude jednoduché," prohlásil pátý hráč světa. Z jeho slov se dalo vycítit, že právě taraflex by žebříčkový rozdíl mezi oběma tenisty mohl zmenšit. "Na tomto povrchu bude nebezpečný, bude mu vyhovovat. Já se musím soustředit na to, abych nedělal zbytečné nevynucené chyby," podotkla argentinská jednička.

Výhodou českých hráčů je povrch dvorce

Jak Berdych zdůraznil, Del Potro by na taraflexu teoreticky mohl mít potíže s mezihrou. "Má výborný servis, ve kterém využívá své výšky, aby si hned ze začátku výměny udělal tlak. Uvidíme ale, jak mu bude sedět rychlejší povrch, to by na jeho rytmus hry nemuselo být úplně ono. Ale je to výborný hráč, který se s tím za těch pár dnů určitě nějak dokázal srovnat," tvrdil Berdych, jenž má na úvod papírově slabšího soka. "Ideální by samozřejmě bylo hladce vyhrát a ušetřit nějaké síly, ale musím do toho jít maximálně soustředěný s tím, že to může být klidně na pět setů," doplnil.

Český výběr usiluje o první postup do semifinále po 13 letech. V roce 1996 Petr Korda, současný Štěpánkův kouč, s Danielem Vackem zdolali ve čtvrtfinále Spojené státy oslabené o Peta Samprase a Andreho Agassiho. Poté v Praze nestačili na Švédsko a prohráli hladce 1:4 na zápasy.
Ve vzájemných soubojích nad Argentinou vedou Češi 2:1 na zápasy, ale naposledy před čtyřmi lety prohráli v Buenos Aires 0:5. Tým kapitána Tita Vazqueze hrál šestkrát za uplynulých osm ročníků Davisova poháru v semifinále, loni byl až ve finále.

Program:

Pátek 10. července

15:00 Berdych - Monaco, I. Minář - Del Potro

Sobota 11. července

14:00 Dlouhý, Štěpánek - Del Potro, Mayer

Neděle 12. července

13:00 Berdych - Del Potro, I. Minář (pravděpodobně ho nahradí Štěpánek) - Monaco

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články