Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Menšík v Dauhá Lehečku nenapodobil. Ve finále nestačil na Chačanova

Jakub Menšík nestačil ve finálovém boji na turnaji v Dauhá Karenu Chačanovovi. Ruskému tenistovi podlehl 6:7 a 4:6. "Jsem smutný, ale byl to nezapomenutelný týden," uvedl Menšík. Díky postupu do finále se nicméně osmnáctiletý tenista posunul do první stovky světového žebříčku. 

Je nám líto, video expirovalo.
Menšík ve finále v Dauhá podlehl Chačanovovi

Menšík nenavázal na předchozí triumfy nad Španělem Alejandrem Davidovichem, Britem Andym Murraym, Rusem Andrejem Rubljovem a Francouzem Gaëlem Monfilsem. V utkání se mu nepodařilo ani jednou prolomit soupeřův servis. Talentovanému tenistovi nepomohlo ani 16 es a 33 vítězných míčů. Chačanov měl o deset vítězných úderů méně.

"Jsem smutný, že jsem dnes nevyhrál, ale i tak to byl skvělý a nezapomenutelný týden," řekl Menšík v rozhovoru na kurtu. Poděkoval organizátorům, trenérům, fanouškům, rodičům v hledišti i nemocnému trenérovi Tomáši Josefusovi, který na tribuně chyběl. "Děláme skvělou práci. Snad to příště vyjde a získáme i trofej," podotkl český hráč.

Menšík se dostal do finále teprve při svém třetím startu mezi elitou a prvním mimo grandslamy. Dosavadní dvě účasti v hlavních soutěžích nasbíral vloni na US Open a letos na Australian Open. V Kataru startoval díky výjimce pro mladé hráče kategorie takzvané "Next Gen". Díky postupu do finále se posune do první stovky světového žebříčku.

Oba hráči se po celý zápas opírali o servis. V úvodu prvního setu měl jediný brejkbol ve čtvrté hře Chačanov. Menšík jej ale odvrátil esem a sada později dospěla do tie-breaku.

"Jakub podával neskutečně a já také. Hlavou mi běžely různé myšlenky, že je to finále a tak. Snažil jsem se zůstat v klidu a dělat, co umím. Kdyby mě porazil, tak by mě zkrátka porazil. Zůstal jsem ale silný a jsem hrdý, že jsem ten první set získal. Dodalo mi to sebevědomí a pomohlo mi to i do toho druhého," uvedl sedmadvacetiletý Chačanov.

V něm český tenista vedl 5:2, výhodu minibrejku ale poté ztratil kvůli dvojchybě. Dramatická zkrácená hra dospěla do stavu 12:12. Menšík do té doby nevyužil čtyři setboly, naopak Chačanov při Menšíkově servisu čtvrtý setbol proměnil a ujal se vedení.

V úvodu druhého setu využil Chačanov psychické výhody. Hned v prvním gamu sebral Menšíkovi servis a utekl vzápětí do vedení 2:0. Také v dalším průběhu nenabídl českému tenistovi ani jediný brejkbol a při prvním mečbolu zakončil utkání esem.

Menšík nevyužil šanci stát se druhým českým vítězem turnaje ATP v tomto roce. V lednu triumfoval na turnaji v Adelaide Jiří Lehečka.

Výsledky tenisového turnaje mužů v Dauhá

Dvouhra – finále:
Chačanov (2-Rus.) – Menšík (ČR) 7:6 (14:12), 6:4.

Čtyřhra – finále:
Venus, J. Murray (1-N. Zél./Brit.) – Sonego, Musetti (It.) 7:6 (7:0), 2:6, 10:8.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články