Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mandlíková: V člověku musí být vůle vítězit na grandslamech

Praha - Hana Mandlíková opět zavítala do České republiky, aby pomohla hledat české tenisové talenty. Bývalá třetí hráčka světa a čtyřnásobná grandslamová vítězka má s klubem pražské Sparty podepsán tříletý kontrakt, dle kterého se dvakrát ročně osobně účastní přípravy mladých talentovaných hráčů. Podle Mandlíkové je nejdůležitější podchytit přechod z juniorského věku. Kvůli tomu chce nejnadějnějším mladým tenistům a tenistkám nabídnout možnost tréninku na Floridě v její nové tenisové akademii.

Tenisový talent se podle Mandlíkové pozná už v kolébce. "Hned jak se dítě narodí, už vidíte, že je pohybově nadané, a potom myslím, že mezi šesti až sedmi lety vidíte, že má to dítě talent." S tenisovým tréninkem by se tak nemělo otálet, základní průpravou mohou děti projít třeba už ve čtyřech letech. "Má to smysl. Dítě má tenisové pohyby. Dělají to na Spartě, kde hledám nové talenty," uvedla Mandlíková.

Hana Mandlíková:

"V juniorech máme vždy vynikající hráče, v juniorce vyhráváme nevím co, ale potom to poklesne. Musí v člověku být, že chce vyhrát grandslamy, a to tady chybí."

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Hanou Mandlíkovou

Problém v tenisové výchově nastává podle bývalé tenisové hvězdy na hranici juniorského věku. "U nás jsou velice talentované děti, je jich hodně, ale potom přestup z juniorů do dospělých je velice těžký." Rozdíl mezi šancemi děvčat a chlapců je patrný. "Je to určitě těžší u chlapců, protože jich je hrozně moc, mají mnohem těžší dostat se do světového tenisu," míní Mandlíková.

Pomoci ve vývoji tenisových talentů by mělo sbírání zkušeností v zahraničí. "Momentálně trenéři v Česku jsou, natož na Spartě, kde jsou velice dobří trenéři, výborné podmínky, mají tam šest kurtů, všechno je super. Ale potom v patnácti nebo šestnácti letech by měli jet na Floridu, aby začali myslet světově, aby se naučili jazyk, aby se cítili dobře." 

Hana Mandlíková

Narodila se 19. února 1962 v Praze. Patřila mezi nejlepší hráčky světa, nejvýše postavená na žebříčku WTA byla na 3. místě. Ve dvouhře vyhrála čtyři grandslamy (Australian Open 1980, 1987; French Open 1981; US Open 1985), byla dvakrát ve finále Wimbledonu (1981, 1985) a dvakrát prohrála finále na US Open (1980, 1982). Ve čtyřhře zaznamenala jeden grandslamový titul na US Open v roce 1989 společně s Martinou Navrátilovou. V roce 1994 byla uvedena do tenisové síně slávy. Nyní žije se svými dvojčaty Elisabeth Hany a Markem Vilémem na Floridě.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články