Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Czech Tour 2024

Macháč vyřadil v Marseille bývalou tenisovou jedničku Murrayho. Dál jde i Lehečka

Tomáš Macháč vyřadil na turnaji v Marseille bývalou světovou jedničku a trojnásobného grandslamového vítěze Andyho Murrayho. První vzájemný souboj s šestatřicetiletým Britem, jenž má také dvě olympijská zlata, vyhrál o třináct let mladší český tenista ve dvou setech 7:5 a 6:4. Daviscupového kolegu napodobil Jiří Lehečka a po výhře 3:6, 7:5 a 6:2 nad Davidem Goffinem postoupil do druhého kola.

Je nám líto, video expirovalo.
Macháč hned v prvním vzájemném duelu zdolal Murrayho

Murray, jemuž prodloužila kariéru před pěti lety operace kyčelního kloubu, prohrál i čtvrtý letošní zápas. Od začátku sezony neuspěl v Brisbane, na Australian Open ani v Montpellier a Macháč mu nedovolil černou sérii přerušit.

Rodák z Berouna naopak na grandslamu v Melbourne došel do třetího kola a po úspěšné australské misi slavil o víkendu s daviscupovým týmem vítězství nad Izraelem, byť zasáhl jen do čtyřhry. Proti Murraymu využil tři brejkboly z pěti, mohl se opřít o výborný servis a postup slavil po hodině a 38 minutách.

"Je skvělé si moct zahrát proti takové legendě a vítězství je pro mě bonus," řekl Macháč v rozhovoru na kurtu. "Věděl jsem, že musím bojovat za každého stavu, protože Andy otočil hodně zápasů, i když třeba čelil mečbolům. Maximální koncentrace mě dovedla k vítězství," dodal. Ve druhém kole čeká Macháče šestý nasazený Ital Lorenzo Musetti.

Dvaadvacetiletý Lehečka na Goffina vyzrál ve třetím vzájemném utkání poprvé. Dlouho ale tahal osmý nasazený hráč za kratší konec a první brejkbol si vypracoval až po odvrácení mečbolu, který si o jedenáct let starší a o 102 míst v žebříčku hůře postavený soupeř vypracoval ve druhém setu za stavu 5:2. Zvládnutí kritického momentu ale Lehečku nakoplo a po velkém obratu si dohromady pěti vítěznými gemy vynutil rozhodující set.

V něm jeho nabytá převaha pokračovala, znovu se mu povedla šňůra pěti vyhraných her, ale s ukončením zápasu měl ještě potíže. Při soupeřově podání za stavu 5:1 promarnil dva mečboly, než při vlastním servisu celkově čtvrtou možnost po hodině a 53 minutách využil. Dalším soupeřem 32. hráče světa a vítěze lednového turnaje v Adelaide bude Francouz Arthur Rinderknech.

Turnaj mužů v Marseille (tvrdý povrch, dotace 801 335 eur):

Dvouhra – 1. kolo:

Macháč (ČR) – Murray (Brit.) 7:5, 6:4, Lehečka (8-ČR) – Goffin (Belg.) 3:6, 7:5, 6:2,  Korda (USA) – Grenier (Fr.) 6:3, 2:6, 7:6 (7:3).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články