Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Fotbal Extra: Česko - Albánie

Macháč porazil Paula a ve čtvrtfinále v Šanghaji vyzve Alcaraze. Favorita překvapil i Menšík

Tenista Tomáš Macháč porazil podruhé během deseti dnů Američana Tommyho Paula a po výhře 3:6, 6:4, 6:3 na turnaji v Šanghaji postoupil do čtvrtfinále. Jeho příštím soupeřem bude světová dvojka Carlos Alcaraz ze Španělska. Jakub Menšík také ve 4. kole uspěl. Po setech 6:3, 3:6, 6:4 porazil světovou desítku Grigora Dimitrova z Bulharska a čeká ho Srb Novak Djokovič.

Tomáš Macháč
zdroj: Reuters

Třiatřicátý hráč světa Macháč zdolal o dvacet míst lépe postaveného Paula stejně jako koncem září v Tokiu po obratu ve třech setech. Do čtvrtfinále turnaje Masters prošel olympijský vítěz ve smíšené čtyřhře podruhé v kariéře po letošním Miami Open a ve světovém žebříčku by se měl poprvé posunout do první třicítky.

Macháč zvládl utkání 4. kola i díky zlepšujícímu se podání. Zatímco v prvním setu čelil osmi brejkbolům a jeden neodvrácený ho stál sadu, v druhém dějství dal Paulovi šanci jen dvakrát a ve třetím ani jednou. K prvnímu mečbolu se berounský rodák dostal už při servisu soupeře za stavu 5:2, druhý získal v dalším gemu bodem z podání a proměnil ho smečí.

Se čtyřnásobným grandslamovým šampionem a vítězem předchozího turnaje v Pekingu Alcarazem se Macháč utkal před měsícem v Davis Cupu, kdy zápas za stavu 1:1 na sety kvůli křečím v noze vzdal.

Druhý hráč Top 10 skončil na raketě Menšíka

Pro Menšíka byl na turnajích kategorie Masters největší úspěch kariéry už postup do osmifinále, který vylepšil další výhrou. V nejlidnatějším čínském městě navíc devatenáctiletý prostějovský rodák vyřadil už druhého hráče Top 10, v druhém kole porazil světovou šestku Andreje Rubljova z Ruska.

Proti nasazené devítce Dimitrovovi si Menšík pomohl deseti esy a vypracoval si celkem 15 brejkbolů, z nichž tři využil. Ve třetí sadě se český talent dostal už do vedení 5:2, v následujícím gamu sice nevyužil možnost zápas dopodávat, ale v další hře při servisu Dimitrova rozhodl bekhendovým returnem při druhém mečbolu. Třiatřicetiletého Bulhara porazil 65. hráč žebříčku i v druhém vzájemném duelu po dubnovém střetnutí na antuce v Madridu.

Ve čtvrtfinále se Menšík poprvé v kariéře utká se svým idolem Djokovičem. Čtyřnásobný vítěz šanghajského turnaje usiluje o jubilejní 100. titul na ATP Tour.

"Jsem víc než nadšený. Nadšení je ještě slabé slovo. Je to jako splněný sen," řekl pro ATP Menšík. "Kvůli němu jsem začal hrát tenis. Když jsem byl mladý a začínal jsem hrát tenis, už byl na vrcholu. A právě teď, když je mi devatenáct a on stále hraje, mám šanci si proti němu zahrát. V pátek uvidíme, na jaké jsem úrovni," dodal.

Turnaj mužů v Šanghaji (tvrdý povrch, dotace 10 298 535 dolarů):

Dvouhra – 4. kolo:

Macháč (30-ČR) – Paul (11-USA) 3:6, 6:4, 6:3, Alcaraz (3-Šp.) – Monfils (Fr.) 6:4, 7:5, Menšík (ČR) – Dimitrov (9-Bulh.) 6:3, 3:6, 6:4, Djokovič (4-Srb.) – Safiullin (Rus.) 6:3, 6:2.

Čtyřhra – 2. kolo:

Rojer, Pavlásek (Niz./ČR) – Tabilo, Darderi (Chile/It.) 3:6, 6:3, 10:4.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články