Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Španělská basketbalová liga 2024/2025

Macháč po boji podlehl světové jedničce

Po skvělém vyřazení světové dvojky Carlose Alcaraze další velký triumf nepřidal, byť to byl opět výborný souboj. Tomáš Macháč při své premiéře mezi čtveřicí nejlepších na akci Masters prohrál v Šanghaji se světovou jedničkou Jannikem Sinnerem z Itálie po boji 4:6, 5:7. Ital se ve finále utká s Novakem Djokovičem, který v Šanghaji útočí na jubilejní 100. titul v kariéře. Čtvrtfinálový přemožitel Jakuba Menšíka zdolal Američana Taylora Fritze 6:4, 7:6.

Tomáš Macháč
zdroj: Reuters autor: Tingshu Wang

V duelu třiadvacetiletých vrstevníků předvedl Macháč další skvělý výkon. Sinnerovi hned na úvod sebral podání a vedl 2:0, náskok ale neudržel. Ital ve čtvrtém gemu srovnal a dramatickou bitvu plnou výměn, které sklízely aplaus diváků včetně Rogera Federera, rozhodl v koncovkách setů.

První sadu získal favorit díky brejku v desáté hře za 45 minut, ve druhé Macháč v devátém gemu nevyužil dva brejkboly a sám pak za stavu 5:6 přišel potřetí v zápasu o servis. Se Sinnerem prohrál po letošním čtvrtfinále Masters v Miami i druhý vzájemný zápas. Vyrovnaný duel rozhodlo více nevynucených chyb na straně české jedničky. Na riziko hrající Macháč jich udělal 33, zatímco Sinner pouze devět. V bilanci vítězných úderů měl Ital navrch jen o dva (27:25).

"Myslím, že jsme všichni viděli, jak moc je talentovaný a jak rychlé údery dokáže vypálit," řekl šampion letošního Australian Open a US Open na kurtu s poukazem na předchozí Macháčův zápas s Alcarazem.

"Musel jsem být velice pozorný při každém svém gemu na podání, protože on returnuje velice agresivně a hrozně rychle," dodal. "Prostě jsem se snažil zůstat v každé výměně a ono to nějak dopadne, přesně jako v té poslední. Hrál jsem každý míček na maximum, takže jsem šťastný, že jsem zase ve finále," uvedl.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sinner byl nad Macháčovy síly

I tak si Macháč po dalším vydařeném vystoupení na asijském turné znovu vylepší žebříčkové maximum. Po semifinálové účasti minulý týden v Tokiu se posunul na 33. místo, nyní se poprvé v kariéře dostane do první třicítky. V novém vydání pořadí ATP poskočí na 25. příčku.

Sinner postoupil v Šanghaji do finále jako první italský tenista a zajistil si, že jako první Ital také zakončí sezonu jako světová jednička. "Je to úžasné. Je to něco, o čem sníte, když jste mladý. Už jenom to stát se jedničkou, ale teď ji mít i na konci roku... Je to zase jiné a mimořádné," popsal pocity z dosažení milníku. "Ale turnaj ještě neskončil. Tak na to moc nemyslím, zítra bude další důležitý den," dodal.

O 17. titul kariéry a sedmý letošní se utká se čtyřnásobným vítězem turnaje Djokovičem. Proti sedmatřicetiletému Srbovi nastoupí poosmé v kariéře. V bilanci vzájemných zápasů Sinner prohrává 3:4, poslední dva duely v loňském semifinále Davisova poháru a letos ve stejné fázi na Australian Open ale mladší z dvojice vyhrál.

Vítěz rekordních 24 grandslamových trofejí a olympijský šampion Djokovič zdolal finalistu letošního US Open Fritze po takřka dvouhodinovém boji, v jehož závěru si navíc vyžádal ošetření. V tie-breaku druhého setu pak za stavu 5:6 odvrátil setbol a po dalších dvou výměnách slavil postup.

Ziskem 100. titulu by se Djokovič přiblížil v historické tabulce na třetím místě nejlepší dvojici. Američan Jimmy Connors pořadí vévodí se 109 tituly, Federer jich má na kontě 103.

Finále si nezahraje ani Pavlásek

Adamu Pavláskovi v Šanghaji těsně utekl postup do finále čtyřhry. Český deblista se zkušeným nizozemským partnerem Jeanem-Julienem Rojerem podlehli v semifinále argentinskému páru Máximo González, Andrés Molteni 6:4, 5:7, 8:10.

Pavlásek, jenž hrál s třiačtyřicetiletým Rojerem poprvé, usiloval v Šanghaji o druhé finále elitní kategorie Masters a třetí celkově na okruhu ATP Tour. První set vyhráli díky brejku v úvodním gemu, koncovku zápasu ale nezvládli. V poslední hře druhého setu přišli o podání a museli do super tie-breaku, v něm od stavu 8:7 prohráli tři výměny v řadě a vypadli.

Výsledky tenisového turnaje mužů v Šanghaji

Dvouhra –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ semifinále: Sinner (1-It.) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Macháč (30-ČR) 6:4, 7:5.

Čtyřhra –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ semifinále: González, Molteni (Arg.) –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Pavlásek, Rojer (ČR/Niz.) 4:6, 7:5, 10:8.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články