Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Má vášeň pro hru, říká o Kvitové trenér Kotyza

Istanbul - Unavený, ale zářící štěstím odcházel ze svého místa ve stínu hned u kurtu trenér David Kotyza. Jeho svěřenkyně Petra Kvitová před pár minutami vybojovala postup do finále tenisového Turnaje mistryň. A trenér věří, že i poslední zápas v Istanbulu zvládne.

Radující se Kvitová
zdroj: ČTK/AP autor: Vadim Ghirda

"Jsem hrozně rád a unavený," roztáhl Kotyza obličej k úsměvu po výhře Kvitové nad Australankou Samanthou Stosurovou 5:7 a dvakrát 6:3. Více než dvouhodinové utkání bylo nejtěžším zápasem Kvitové v Istanbulu, jelikož ve skupině neztratila ani set. Před nedělním finále ovšem neměl Kotyza o kondici své svěřenkyně žádnou obavu. "Finále? Tam pojede i na totální rezervu. Nemyslím, že by síly chyběly. To je taková euforie, že na tohle myslet nebude," řekl kouč.

Kotyzovi bylo jedno, kdo bude stát proti jednadvacetileté Kvitové v boji o titul. Jestli postoupí Ruska Věra Zvonarevová, proti které česká tenistka turnaj začínala a vyhrála, nebo to bude Běloruska Viktoria Azarenková. "Věřím, že vyhraje," řekl Kotyza. Pro Kvitovou hovoří statistika. Má úspěšnou finálovou bilanci, vyhrála šestkrát z osmi zápasů. "To o něčem svědčí, to je znak velkého hráče, i když ještě není dokonalý," řekl Kotyza o Kvitové, kterou kvůli razantní a dominantní hře srovnávají s třináctinásobnou grandslamovou vítězkou Serenou Williamsovou z USA.

"Serena je taková i mimo kurt, sebevědomá osoba. Petra je mimo kurt normální, příjemná holka, která si na nic nehraje, ale má vášeň pro hru," porovnával Kotyza. Během Turnaje mistryň v Istanbulu se začala Kvitová povzbuzovat po vyhraných míčích hlasitěji než jindy. "Asi to někde trénuje," vtipkoval Kotyza a vážně dodal: "Chce se vybudit, když cítí, že to potřebuje, tak takhle ječí a začne bojovat."

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP autor: Vadim Ghirda

Kvitová proti Stosurové opět ukázala schopnost hrát odvážně v momentech, kdy se jí tolik nedaří. Kdy je v křeči a míče kazí. I díky tomu zvládla koncovku. "Byla nervózní, ale zahrála to, i když ví, že to na ni padá. Tohle se mi líbí, to je hrozná výhoda. Za tuhle vlastnost vděčí mamince, tu taky nic nerozhází," řekl Kotyza. Radost měl trenér rovněž z toho, jak Kvitová plní plány ohledně útoků na síť. Občas sice volej zkazila, jindy naběhla nepřipravená, ale zase zkazila soupeřka.

"Takže v zásadě dobré. Někdy měla body za odvahu, ale je to vklad někam dál. Holky nejsou zvyklé, že tam chodí někdo takhle často a funguje to," řekl Kotyza. Ač v závěru utkání více fandilo obecenstvo Stosurové, aby ještě dokázala v třetí sadě za stavu 0:5 zdramatizovat zápas, Kvitová si dávno získala v Turecku oblibu. "Nevím, čím to je. Její projev je sympatický a často jí lidi fandí. Není namistrovaná hvězda, ale hraje někdy jako mistr, a to je dobré," konstatoval Kotyza.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články