Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Lučičová prožívá velký comeback, ve čtvrtfinále grandslamu je po 18 letech

Melbourne - Velké obrození na závěr kariéry prožívá Mirjana Lučičová-Baroniová. Středeční soupeřka Karolíny Plíškové si v Melbourne zahraje první grandslamové čtvrtfinále od Wimbledonu 1999. Čtyřiatřicetiletá Chorvatka přitom dosud na Australian Open vyhrála jediný zápas, a to před devatenácti lety. Lučičová-Baroniová patřila na konci devadesátých let k velkým nadějím světového tenisu, její kariéru ale poté opakovaně zbrzdily psychické problémy i propady formy.

Mirjana Lučičová-Baroniová
zdroj: Reuters autor: Edgar Su

Lučičová-Baroniová startovala na Australian Open už jako patnáctiletá v roce 1998 a získala tehdy společně se Švýcarkou Martinou Hingisovou deblový titul.

Na vyhraný zápas ve dvouhře v Melbourne Parku si někdejší velký talent světového tenisu musel počkat 19 let až do minulého týdne. A hned to dotáhla až do čtvrtfinále, když zdolala 6:4, 6:2 americkou kvalifikantku Jennifer Bradyovou.

"Doufám, že mě nikdo neštípne a neprobudí ze snu. Zažívám neuvěřitelné pocity, kvůli nimž jsem strašně dřela," uvedla 79. hráčka světového žebříčku, jež poslala vzkaz ostatním lidem, kterým se nedaří naplnit jejich sny. "Kašlete na všechno a na všechny, kdo vám říkají, že to nedokážete. Jděte do toho srdcem," řekla Lučičová-Baroniová.

Nadějně rozjetou kariéru rodačky z Dortmundu zastavily zdravotní, finanční a psychické problémy, jež souvisely s jejím násilnickým otcem Marinkem. Mezi lety 2004 a 2009 Lučičová nestartovala na gradslamech a v letech 2004-2006 hrála jen dva turnaje.

V roce 2008 se Chorvatka na WTA Tour vrátila a o šest let později korunovala comeback triumfem v Québecu, kde po 16 letech slavila zisk titulu.

"Přerušení kariéry nebyla moje volba. Nemohla jsem cestovat, nebyla jsem schopna cestovat. Ale nechtěla jsem skončit. Takže jsem měla pocit nedokončené práce. Stále jsem toužila hrát na nejvyšší úrovni, před plným hledištěm, vítězit a být ve čtvrtfinále grandslamu," popisovala Lučičová-Baroniová. "Takže teď zažívám krásné pocity. Hraju tenis od malička a tohle je odměna za všechnu tu tvrdou práci."

Do čtvrtfinále došla 181 cm vysoká tenistka i přesto, že má potíže s levou nohou, kterou měla na dvou místech obvázanou. "Ale samozřejmě nic nevzdávám. Mám nějaké válečné šrámy snad pokaždé, když hraju. Takže v dalším zápase budu možná mít ještě víc obvazů, ale jdu dál," řekla Lučičová-Baroniová před duelem s Plíškovou. S českou hráčkou, která je o deset let mladší, má mírně negativní zápasovou bilanci 2:3.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články