Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Lendl a Šmíd - hrdinové legendárního vítězství Československa v Davisově poháru

Praha - Slavný Davisův pohár vyhráli poprvé a naposledy tenisté Československa 7. prosince 1980, když v pražské Sportovní hale porazili tenisty Itálie 4:1. O vítězství a zisk "salátové mísy" se nejvíce zasloužila dvojice Ivan Lendl a Tomáš Šmíd. Od té doby je maximem českých tenistů loňské finále, v němž Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem nestačili na Španěly. Na třicet let starý úspěch česloslovenského tenisu přišli do pořadu Na slovíčko zavzpomínat dva z přímých účastníků, Tomáš Šmíd a Jan Kodeš.

Československo se v soutěži o Davisův pohár poprvé objevilo v roce 1921 a ve finále bylo prvně v roce 1975, kdy podlehlo ve Stockholmu Švédům 2:3. Losování ročníku 1980 přitom nedávalo moc nadějí. Po vítězstvích v Praze nad Francií 5:0 a Rumunskem v Bukurešti 4:1 (distancovaný Ilie Nastase tehdy nemohl hrát) čekala československé tenisty silná Argentina s dvojicí Jose-Lius Clerc a Guillermo Vilas. Ivan Lendl ale v Buenos Aires oba porazil a se Šmídem zvítězili i ve čtyřhře, celkem tedy tenisté zvítězili 3:2.

V Praze se ve finále poháru 5.- 7. prosince 1980 představila Itálie ve složení Adriano Panatta, Corrado Barazzutti, Paolo Bertolucci a Gianni Ocleppo. Československo nastoupilo ve složení Lendl, Šmíd, Pavel Složil a Jan Kodeš. První bod si připsal Šmíd po dramatickém vítězství 3:2 na Panattou, poté Lendl udolal 3:1 Barazzuttiho. Slavit se mohlo již v sobotu 6. prosince, kdy pár Lend/Šmíd vyhrál 3:2 nad dvojicí Bertolucci/Panatta. Celkové skóre 4:1 pro Československo pak v poslední den upravil Barazzutti, který přehrál Šmída, a Lendl, jenž porazil Ocleppa.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko... ke 30. výročí vítězství v Davis Cupu

Pro Jana Kodeše přišel daviscupový triumf až na závěr reprezentační kariéry, která trvala neuvěřitelných 17 let. "Do finále jsem už nezasáhl a poslední dva roky jsem hrál jen čtyřhru. Loučil jsem se vlastně čtyřhrou proti Rumunsku s Ivanem Lendlem," vzpomíná Kodeš. Tomáš Šmíd přesto neopomněl zdůraznit jeho podíl na vítězství: "Honza Kodeš nám vyšlapal cestu a hlavně díky němu jsme mohli tenis hrát. A i když v tom finále nehrál, tak má na vítězství velký podíl."

Jan Kodeš od Davis Cupu:

"Davis Cup je po grandslamech nebo spolu s nimi největší úspěch, kterého může tenista dosáhnout. Tenis je individuální sport, takže hráči si grandslamů cení asi víc, ale ten pohár je něco, co mohou vyhrát pro svoji zemi, kde začínali a naučili se hrát. Je to navíc náročná soutěž, protože hráči si musí udržet formu po celý rok."

Oba tenisté přiznávají, že vítězství v Davisově poháru bylo jedním z největších momentů jejich kariéry. "Já si toho cením hrozně moc, v mé kariéře je to úplně nejvíc. Je to sen každýho kluka, stejně jako je sen vyhrát Wimbledon nebo jiný grandslam. Já byl na rozdíl od Honzy ve Wimbledonu nejdál ve čtvrtfinále, stejně jako na dalších grandslamech. Sice jsem vyhrál Roland Garros v deblu, ale hráči se hodnotí podle toho, jestli vyhráli nějaký grandslam nebo Davis Cup. Je to hodně ceněné, má to zvuk a pro mě je to největší úspěch," bilancuje Šmíd.

Ivan Lendl
zdroj: Wikipedia.org
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články