Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Legendární tenista Drobný se dočkal pamětní desky

Praha – Jeden z nejlepších českých tenistů historie, Jaroslav Drobný, se dočkal ocenění ve svém mateřském klubu I. ČLTK. Na pražské Štvanici byla někdejšímu vítězi Wimbledonu a Roland Garros odhalena pamětní deska.

Legendární tenista Drobný se dočkal pamětní desky
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

"Drobný byl v každém případě jeden z největších tenistů naší historie a moc si vážíme, že je spojen právě s I. ČLTK a se Štvanicí," řekl při slavnostním aktu Václav Klaus, prezident nejen České republiky, ale i štvanického klubu.

"Jarda se určitě dívá a je rád, že jsme si na něj vzpomněli. Je dobré, aby si mladí uvědomili, že tady bylo mnoho hráčů, kteří něco dokázali," řekl Jan Kodeš, který Drobného i s jeho pomocí napodobil a dvakrát ovládl antuku na Roland Garros a jednou vyhrál Wimbledon. "Současná generace by se neměla tvářit, že svět začal včera nebo předevčírem a měla by vnímat minulost. Budeme pokračovat v připomínání dalších velikánů českého tenisu, protože si to určitě zaslouží," řekl Klaus.

Drobného podobizna s nápisem, na kterém mimo jiné stojí, že na Štvanici žil a trénoval v letech 1925 až 1949, visí vedle vchodu na dvorec číslo jedna, který možná v budoucnosti rovněž ponese jeho jméno. U příležitosti odhalení desky na Štvanici nechyběli mimo jiné Pavel Korda, Kodeš, Helena Suková a shodou okolností i bývalý předseda londýnského All Enlgland Clubu Tim Phillips. "Jaroslav Drobný byl váženým členem našeho klubu a vždy zůstane v našich srdcích v úctě," řekl Phillips.

Drobný, který zemřel před osmdesátinami v roce 2001 v Londýně, vyhrál Roland Garros v letech 1951 a 1952 a Wimbledon v roce 1954. Z titulu na trávě se ale radoval jako občan Egypta, neboť v roce 1949 z Československa utekl před komunistickým režimem. "Jeho život v emigraci ale nebyl vůbec lehký," upozornil Kodeš.

Úspěchy sbíral Drobný za I. ČLTK v tenisu a zároveň i v hokeji. V reprezentačním dresu Československa se podílel na prvním titulu mistra světa v roce 1947.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články