Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Vítězství v Laver Cupu? Jeden z největších úspěchů, říká Berdych

Krásné místo, dobrá organizace, skvělí fanoušci, jedinečný zážitek. Na historicky první ročník Laver Cupu se snáší slova chvály. Sami hráči Evropy, kteří slaví vítězství, řadí triumf hodně vysoko.

Tomáš Berdych s trofejí pro vítěze Laver Cupu
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

"Praha byla fantastická. Zvolili jsme ji nejen proto, že je krásná, ale i proto, že jsme věděli, že tu fanoušci zbožňují tenis, jsou tu skvělí organizátoři a dobrá aréna. Měli jsme příležitost vidět město, udělat několik zábavných představení pro fanoušky. Pak přišli a fandili hráčům hodně a ve skvělé atmosféře," prohlásil výkonný ředitel soutěže Steve Zacks.

Že nešlo jen o exhibici, ale o cenné soupeření dvou týmů plných hvězd, potvrdil i Tomáš Berdych. "Je to jeden z největších výsledků (v kariéře). Jsem strašně rád, že jsem toho mohl být součástí," uvedl.

"Mám odsud krásné vzpomínky na Davis Cup před deseti lety. Když se člověk vrátí na místo, na které rád vzpomíná, je to o to příjemnější," uvedl Roger Federer. "Teď můžu jen poděkovat Praze a České republice za to, jak nás přivítali a za to, že jsme mohli v tomto krásném městě slavit zisk Laver Cupu," dodal.

Podle odhadů ředitele O2 areny Roberta Schaffera přišlo na třídenní akci, v pátek a v sobotu rozdělenou na odpolední a večerní zápasy, přes 80 tisíc lidí. "Když v červnu 2016 poprvé Zacks v areně popisoval akci, tak jsme si říkali, že tomu moc nevěříme a kéž by aspoň deset procent byla pravda. Teď máme za sebou spoustu nádherného tenisu. Nastavili jsme laťku poměrně vysoko," řekl Schaffer.

První ročník skvělý, druhý o nic horší

Hlavní organizátory nyní čeká vyhodnocení Laver Cupu. Zjistí si zpětnou vazbu od fanoušků, hráčů, sponzorů a televizí. "Zatím říkají: Ano. Ale to nás nezastaví, abychom to zkusili udělat lepší. Stejně jako jsme to uzpůsobili, aby to sedělo Praze, uděláme totéž pro Chicago," připomněl Zacks dějiště ročníku 2018.

"Chicago bude úplně jiné. Bude to vzrušující turnaj. Některé věci určitě chceme vylepšit. Tento první ročník se ale myslím vyvedl skvěle a máme být na co hrdí. Budu slavit jak za organizátory, tak za hráče," pronesl s úsměvem Federer.

Tenisté výběru Evropy s vítěznou trofejí Laver Cupu
zdroj: REUTERS autor: David W Cerny

Pro mnohé bylo nejpřekvapivější chování tenistů. Hvězdní hráči, zvyklí na turnajích bojovat jen za sebe, se stmelili a fandili jeden druhému. "Tohle bylo otázkou, jestli budou skvělými parťáky, a ukázali, že ano. Užili si hodně legrace," řekl Zacks.

Rodí se něco úplně nového, co by nemuselo mít jepičí život. Vytváří se i nové tradice. Tak kupříkladu. Co se stane s trofejí? Kdo si ji ponechá? "To nevím. Zjistíme, jak to bude s replikami. Vzhledem k tomu, že to bude poprvé, je to na nás. Můžeme vymyslet cokoli," podotkl Federer.

Nové pohledy

I pro televizní fanoušky byl připraven přenos nově. Pořadatelé Laver Cupu jich měli jen na tenis 32 a další v zákulisí. "Chtěli jsme dát lidem odlišný přístup, než normálně mají. Jestli to vypadalo jako film, tak to musí znamenat, že to bylo opravdu krásné."

Diváci viděli, jak se hráči rozehrávají, rozcvičují v tělocvičně a diskutují v šatně nad taktikou. "Odhodlali se k tomu. Dávám jim kredit, že s námi tohle zkusili, a výsledky byly fantastické. Ale bez tolika skvělých hráčů by to nešlo," řekl Zacks.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články