Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Laver Cup opět na scéně. Američané doma čelí Federerovi s Djokovičem

Mimořádné tenisové setkání po roce opět v luxusním balení. Po loňské pražské premiéře přichází na řadu druhý ročník tenisového Laver Cupu. Evropský tým v čele se zakladatelem soutěže Švýcarem Rogerem Federerem bude obhajovat vítězství proti výběru světa v Chicagu. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz. První z nich startuje už v pátek v 19:30 na webu.

Roger Federer
zdroj: ČTK autor: Kamaryt Michal

V Praze Federer exceloval společně s Rafaelem Nadalem. Letos je ale Španěl zraněný a nahradí ho Novak Djokovič, kterého zastihla druhá polovina sezony ve výborné formě. Srb loni v O2 areně chyběl, ale letos po triumfech ve Wimbledonu a na US Open v Laver Cupu startuje.

"Loni bylo neobvyklé a zábavné sdílet lavičku s ostatními hráči, s kterými jsme většinu roku soupeři, a navzájem si fandit. S Rafou a ostatními to bylo skvělé a těším se i letos," řekl Federer a směrem ke spojení sil s Djokovičem dodal: "Když někoho nemůžete porazit, tak je nejlepší se přidat na jeho stranu."

"Jde o nový koncept soutěže, jiný formát, který jsem ještě nezažil a vypadá velmi zajímavě," řekl třetí hráč světa Djokovič. "Podobá se golfovému Ryder Cupu a hraje se ve jménu legendy. Je to pro mě čest a bude to neobyčejný zážitek," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Federer se těší na Laver Cup v hale Chicaga Bulls

Z vítězné sestavy má evropský kapitán Švéd Björn Borg tentokrát k dispozici jen Federera a Němce Alexandera Zvereva. Nováčky v Laver Cupu jsou Djokovič, Bulhar Grigor Dimitrov, Belgičan David Goffin a Brit Kyle Edmund.

Světový výběr vede z lavičky americký bouřlivák John McEnroe a nasadit může krajany Johna Isnera, Jacka Socka a Francese Tiafoea, Argentince Diega Schwartzmana, Kevina Andersona z JAR a Australana Nicka Kyrgiose.

"Byl to jeden z nejzajímavějších týdnů, jaké jsem prožil," vzpomínal McEnroe na pražskou premiéru Laver Cupu. "Hráči se skvěle povzbuzovali a publikum bylo fantastické. Doufám, že nám Chicago pomůže vyhrát," řekl Američan.

Nick Kyrgios a Jack Sock na Laver Cupu
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Od pátku do neděle jsou každý den na programu tři dvouhry a jedna čtyřhra. Hraje se na dva vítězné sety a místo třetí sady je super tie-break. V pátek je za každý vyhraný zápas bod, v sobotu dva a nedělní duely jsou za tři body.

Dvacetinásobný grandslamový vítěz Federer založil soutěž jako poctu Australanovi Rodu Laverovi, jedinému dvojnásobnému držiteli Grand Slamu. Evropané loni v prvním ročníku porazili tým světa 15:9. S Federerem, Nadalem a Zverevem hráli i Rakušan Dominic Thiem, Chorvat Marin Čilič a Tomáš Berdych.

Na druhý ročník se Federer těší, ale zároveň už vyhlíží i ten třetí. V roce 2019 se bude hrát v Ženevě. "Jsem nadšený, že ukážu tuhle inovativní soutěž v rodné zemi," prohlásil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články